Oude Delft 95: een pand met 'Amsterdamse allure',
Oude Delft 95: een pand met 'Amsterdamse allure', Foto:

Oude Delft 95: Een huis met 'Amsterdamse allure'

Zeer het bekijken waard tijdens een wandeling door Delft is het pand aan de Oude Delft 95.

Dit huis met twee ver naar voren springende hoekrisalieten (gevelvleugels) ziet er voornaam uit. Het is het enige pand in Delft dat zeven ramen breed is, een pand met 'Amsterdamse allure'. De afgelopen twee eeuwen deed het dienst als overheidskantoor, weeshuis, militaire academie, hoofdgebouw van de hogeschool en tegenwoordig als representatief centrum van Unesco-IHE, het internationaal Institute for Water Education.

De bouwer en eerste eigenaar van het imposante gebouw, Willem Hooft, stamde uit een aanzienlijk Amsterdams regentengeslacht. In 1717 kocht hij de brouwerij 'de Cimbel' met erven, koethuis en woonplaatsen, die op deze plek stond, en liet alles afbreken voor zijn 'droomhuis', dat hij in 1720 kon betrekken.
Watermanagement
Op dit moment geeft het gebouw onderdak aan het IHE, een instituut voor opleiding in watermanagement onder de vlag van Unesco, dat veel studenten uit alle hoeken van de wereld trekt. Het pand is onderdeel van een groot gebouwencomplex. Het hoofdgebouw van het IHE ligt aan de achterzijde, aan de Westvest 7.

Interieur
De zogenaamde Prinsenkamer is in stijl bewaard gebleven. De gestuukte plafonds zijn gedeeltelijk verguld. De marmeren schouwpartij is in de stijl van Lodewijk XIV, begin 18e eeuw. De middelste spiegel is fraai met hout omlijst. Boven de spiegels bevindt zich een schilderstuk: de aanbidding van het Christuskind. In het zijkamertje staat een schouw met schilderstuk dat het offer van Abraham voorstelt. Zeer waarschijnlijk dateren beide schoorsteenpartijen met de Bijbelse voorstellingen uit de tijd van Willem Hooft.