Afbeelding
Foto:

Expo over Pieter de Hooch met de focus van 'kortegaartjes' naar binnenplaatsjes

Bij Museum Prinsenhof Delft is tot en met 16 februari 2020 de overzichtstentoonstelling van de beroemde schilder Pieter de Hooch te bezichtigen.

Het is de eerste tentoonstelling in Nederland van de zeventiende-eeuwse schilder, genaamd 'Pieter de Hooch in Delft - Uit de schaduw van Vermeer'. Hier wordt gefocust op de bloeiperiode van de kunstenaar, die liep van 1655 tot 1660, met Delft in de hoofdrol.
Het sleutelstuk van de tentoonstelling is 'Binnenplaats van een huis in Delft' uit 1658. Deze komt uit de National Gallery in Londen. Andere werken zijn de Gemäldegalerie Staatliche Museen zu Berlin, National Gallery of Art in Washington, het Kunsthaus in Zürich en de Royal Collection Trust uit de privécollectie van H.M. Queen Elizabeth II. Die werken worden uitgeleend en zijn dus bruiklenen.
'Pieter de Hooch in Delft' is met 29 topwerken de meest ambitieuze tentoonstelling ooit in Museum Prinsenhof Delft. Mede mogelijke gemaakt door de Turing Toekenning 2017. "Dit schilderij is één van de allermooiste werken van De Hooch", zegt Anita Jansen, senior-conservator en medesamensteller van de tentoonstelling. "Het schilderij dateert uit 1658 en is karakteristiek voor Delft, met de gevelsteen boven de poort en het typische doorkijkje. We zijn trots dat het 'Delftse' schilderij hier te zien is."
De Hooch was een veelzijdig kunstenaar: hij begon zijn carrière met het schilderen van zogenaamde 'kortegaartjes' (soldaten- en herbergscènes) en ontwikkelde zich in Delft tot een schilder van binnenplaatsjes, huiselijke interieurs en incidenteel familieportretten. De mooiste binnenplaatsen en interieurs uit zijn Delftse periode keren vanaf oktober terug naar de historische binnenstad waar ze bijna vierhonderd jaar geleden door hem zijn geschilderd.

Bezoektijden
Museum Prinsenhof Delft is tijdens de tentoonstelling 'Pieter de Hooch in Delft - Uit de schaduw van Vermeer' zeven dagen per week geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur. De tentoonstelling loopt tot 16 februari 2020.