Afbeelding
Foto: willem de bie

Handbeschilderd Delfts
aardewerk bij Pauw

Bij PAAUW, de Delfts blauw fabriek, tot vorig jaar bekend onder de naam Delftse Pauw, gevestigd aan de Delftweg wordt volledig handbeschilderd Delfts aardewerk gemaakt.

Sinds 1 juli 2018 is het bedrijf onderdeel van Heinen Delfts Blauw en is de naam gewijzigd in 'PAAUW, de Delft blauw fabriek'. Naast de PAAUW heeft 'Heinen Delfts Blauw' drie winkels op de Markt in Delft. De productie van Delfts aardewerk begon in de 17e eeuw toen de VOC het Chinese porselein importeerde. Vanwege een burgeroorlog stagneerde de import en begonnen plateelbakkerijen dit na te maken. Ooit waren er 32 aardewerkfabrieken in Delft.

Ambacht

De PAAUW zet deze traditie van volledig handbeschilderd aardewerk nog steeds voort en vindt het belangrijk dat dit ambacht in stand blijft. De fabriek is belangrijk voor het toerisme in Delft en trekt dagelijks veel bezoekers uit binnen- en buitenland. Een gids legt tijdens een rondleiding alle ins en out uit. Professionele schilders, die gebruik maken van zeer fijne penselen, schilderen elk artikel met een speciale zwarte verf volledig met de hand. Tijdens het bakken verandert het zwart in de beroemde kleur blauw. In de fabriek is een aantrekkelijke winkel met een uitgebreide collectie handbeschilderd mooie tableaus met schilderijen van Pieter de Hoogh, in het kader van het Gouden Eeuwjaar in Delft geschilderd door de meester-schilder.

Workshops

Populair zijn de workshops waarbij onder begeleiding van een schilder een Delfts blauwe tegel wordt geschilderd. Kortom er is genoeg te zien en te beleven bij 'PAAUW de Delfts blauw fabriek'. www.dedelftsblauwfabriek.nl