Binnenkamer met een moeder die het haar van haar kind reinigt, circa 1658-1660
Binnenkamer met een moeder die het haar van haar kind reinigt, circa 1658-1660 Foto:

Overzichtstentoonstelling Pieter de Hooch
in museum Prinsenhof

Vanaf 11 oktober is in Museum Prinsenhof Delft de eerste overzichtstentoonstelling van de beroemde 17e-eeuwse schilder Pieter de Hooch in Nederland te zien. Na Johannes Vermeer wordt Pieter de Hooch internationaal beschouwd als de belangrijkste Delftse meester van de Gouden Eeuw. In de tentoonstelling staan de schilderijen die De Hooch in Delft heeft gemaakt (ca. 1652-1660) centraal: zijn mooiste binnenplaatsen en interieurs keren terug naar de stad waar ze bijna 400 jaar geleden zijn geschilderd. Van over de hele wereld komen topstukken naar Delft: onder meer de Gemäldegalerie in Berlijn, de National Gallery of Art (Washington), het Kunsthaus (Zürich) en de privécollectie van H.M. Queen Elizabeth II lenen schilderijen uit. Onder de bruiklenen bevinden zich vele beroemde schilderijen, zoals het sleutelstuk van de tentoonstelling: Binnenplaats van een huis in Delft (1658) uit de National Gallery in Londen. Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer (11 oktober t/m 16 februari 2020) is met 29 topwerken de meest ambitieuze tentoonstelling ooit van Museum Prinsenhof Delft en werd mogelijk gemaakt door de Turing Toekenning 2017.
De Hooch was een veelzijdig kunstenaar: hij begon zijn carrière met het schilderen van zogenaamde 'kortegaartjes' (soldatenscènes in stallen en herbergen) en ontwikkelde zich in Delft tot een schilder van binnenplaatsen, huiselijke interieurs en incidenteel familieportretten. In zijn werken zijn vaak meerdere ruimtes achter elkaar te zien. Geen andere Nederlandse schilder in de Gouden Eeuw wist zoveel diepte te creëren in zijn schilderijen. Zijn interieurs en buitenscènes lijken perfect geconstrueerde doorzichten te zijn. De Hooch wordt dan ook de 'meester van het perspectief' genoemd.
Weinig schilders hebben zo sterk het latere beeld van de huiselijkheid in de Gouden Eeuw bepaald als Pieter de Hooch. Hij wist het alledaagse op zijn aantrekkelijkst te presenteren. De Hooch is een echte innovator, hij introduceert in zijn schilderijen een thema dat door niemand eerder zó is geschilderd: het dagelijks leven op de binnenplaatsen achter de Delftse huizen, vaak met vrouwen die bezig zijn met huishoudelijke werkzaamheden. In veel van zijn schilderijen nemen daarnaast kinderen een prominente plaats in. Rond 1658 bereikt De Hoochs werk een hoogtepunt en schildert hij zijn meest sfeervolle en intieme interieurscènes. Met warme kleuren, doorkijkjes (er staat altijd wel ergens een deur open) en een natuurlijke lichtinval weet hij een stemming op te roepen die ongeëvenaard is. In de relatief korte periode dat hij in Delft heeft gewerkt (ca. 1652-1660) maakte De Hooch zijn allermooiste schilderijen.
Ter voorbereiding op de tentoonstelling is een combinatie van onderzoeken uitgevoerd: kunsthistorisch en materiaal-technisch onderzoek in samenwerking met het Rijksmuseum, onderzoek naar de topografische aspecten in het oeuvre van Pieter de Hooch, archiefonderzoek en onderzoek naar de waarderingsgeschiedenis van de schilder. De resultaten van deze verschillende onderzoeken worden gepresenteerd in de tentoonstelling en beschreven in de catalogus die bij de tentoonstelling verschijnt.
Pieter de Hooch in Delft is onderdeel van het landelijke themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw en
tevens het hoogtepunt van het Delftse themajaar Delft & de Gouden Eeuw. De online kaartverkoop start in augustus 2019. Voor de tentoonstelling gelden tijdsloten die ieder half uur aanvangen (laatste tijdslot om 15.30 uur). Meer informatie en online tickets: www.pieterdehoochindelft.nl