De Oude en Nieuwe Kerk van Delft, historische pleisterplaatsen (Foto: Rob van der Most)
De Oude en Nieuwe Kerk van Delft, historische pleisterplaatsen (Foto: Rob van der Most) Foto: Rob van der Most

Beleef de historie van Delft
in de Oude en Nieuwe Kerk

De torens van de Oude & Nieuwe Kerk zijn niet meer weg te denken uit de skyline van Delft. Achter de deuren van deze monumentale kerken kunt u historische verhalen ontdekken en leert u meer over de rijke geschiedenis van ons land!

De Oude Kerk dateert uit 1246 en is hiermee de oudste kerk van Delft. Wat deze kerk zo bijzonder maakt is de indrukwekkende scheve toren. Als gevolg hiervan heeft de Oude Kerk de bijnaam 'Scheve Jan' gekregen. In deze kerk kunt u de graven van de zeehelden Maarten Tromp en Piet Hein, wetenschapper Anthonie van Leeuwenhoek en de schilder Johannes Vermeer bewonderen. Ook de glas-in-lood ramen van de beroemde glazenier Joep Nicolas en de prachtige orgels zijn het bezichtigen waard!

De Nieuwe Kerk ligt op vijf minuten lopen van de Oude Kerk en dateert uit 1381. Deze kerk heeft haar bekendheid voornamelijk te danken aan de praalgraven van Hugo de Groot, Willem van Oranje (Vader des Vaderlands) en de Koninklijke grafkelders waar de meeste leden van de Koninklijke Familie zijn begraven.

U kunt ook de toren van de Nieuwe Kerk beklimmen. Met zijn 108,75 meter is het de op één na hoogste kerktoren van ons land. Na 376 treden heeft u een prachtig uitzicht over de stad Delft en haar omgeving.

Beide kerken hebben gloednieuwe tentoonstellingen die informatie geven over deze historische gebouwen en de markante personages die er begraven liggen. De bezoekers worden meegenomen in de verhalen van o.a. Koning Willem I, Hugo de Groot en Koningin Wilhelmina. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een rondleiding bij één van onze gidsen te reserveren.
Met één toegangskaartje kunt u beide kerken bezoeken! Voor meer informatie over de toegangsprijzen en openingstijden kunt u onze website bezoeken: www.onkd.nl