Afbeelding
Foto:

Stef Breukel: 'Burgers moeten meer geïnformeerd worden'

Stef Breukel (76) zit al 'zijn hele leven' in de journalistiek, regionaal zowel als landelijk. Van 1967 tot 1984 was hij als foto-journalist verbonden aan de Haagsche Courant. "Daar maakten we wel eens een paar dingen mee die zorgden voor ophef in den lande. Zoals de beruchte, meervoudige moord in 't Koetsiertje, in 1983. Wij woonden toen nog aan het Oude Delft en ineens hoorden wij een batterij aan sirenes voorbij komen. Meteen de politie gebeld natuurlijk over het hoe en waarom. Ter plekke kregen we van de politievoorlichter het aantal doden te horen en dat de dader bekend was. Dit nieuws ging de wereld over, want dezelfde dag vernam mijn zus -op dat moment woonachtig in Abu Dhabi- op televisie over deze gruwelijke daad. Of de grote brand bij de Lijm- en Gelatinefabriek aan de Rotterdamseweg in 1971, waar ook doden te betreuren vielen.
Er was altijd sprake van een gezellige hectiek op de redactie van de Delftsche Courant aan de Verwersdijk. Om het weekend had ik van vrijdagmiddag tot zondagmiddag dienst. Dan probeerde ik zoveel mogelijk sportwedstrijden te coveren, van de een pikte je de 1e helft even mee, van de ander de 2e helft (hoofdklasser DHC). Naast voetbal waren basketbal (eredivisie: Raak/Punch) en wielrennen mijn voornaamste onderwerpen. Voor het algemene nieuws was ik meestal in de Tweede Kamer te vinden."
In 1974 kreeg Stef een penning uitgereikt door Prins Bernhard. "Ik had voor de World Press Photo-competitie gewonnen met een schaterlachende koningin Juliana tijdens haar jubileum, in de categorie 'Happy News!' Het leuke was dat deze foto door de HC-redactie als 'beschamend' werd betiteld en daardoor ook niet in druk verscheen."
In 1984 begon Stef een eigen bureau, Klats publiciteit en reclame, samen met zijn vrouw Patty (tekstschrijver) en Cor van Groningen (journalist bij de DC). "We werkten voornamelijk voor non-profit instellingen zoals: de gemeente Delft, woningcorporaties, KvK's, VNO/NCW en de Rabobanken Oostland; toen nog kleine, zelfstandige banken waar we gepersonaliseerde magazines voor maakten."
Na zijn Klats-tijd, vanaf 2006, kreeg Stef 'het drukker dan ooit'. Hij is, samen met Henk de Kat (oud-eindredacteur DC) en dr. Rob Hundman (adviseur van o.a. veranderprojecten), bezig met het oprichten van een Mediafonds Delft. "Naast aandacht voor onderzoeksjournalistiek richten we ons op het dagelijkse handwerk, het volgen van besluitvorming (commissievergaderingen, Hoogheemraadschap e.d.). De discussie over bijvoorbeeld de 10.000 nieuw te bouwen woningen wordt niet in de krant gevoerd. Burgers moeten meer geïnformeerd worden over wat er speelt binnen de lokale politiek. Overheden zijn gehouden hun eigen tegenspraak te organiseren middels onafhankelijke journalistiek."