Het Boule d'Orange toernooi op de Markt, jaarlijks een succesnummer! (Foto: Jac Verheul) Foto: Jac Verheul

Boule d'Orange petanque toernooi
op de markt

Het Boule d'Orangetoernooi op de Markt in Delft, georganiseerd door pétanqueverniging MIDI (Meer Inzicht Dan Inspanning), is één van de weinige markttoernooien in Nederland en heel geliefd bij beoefenaars van de sport in binnen-en buitenland. De eerste editie vond in 1984 plaats, ter gelegenheid van de 400e sterfdag van Willem van Oranje. In de loop der tijd moest men noodgedwongen weleens verhuizen a.g.v. andere activiteiten op de markt, zoals parkeren, sportmarkt. Zo werd ook een aantal jaar op de Paardenmarkt om de prijzen gestreden. In 2002 werd er bij het internationale wedstrijdtoernooi, categorie II, door maar liefst 150 tot 200 doublet-teams deelgenomen. Teams uit België, Frankrijk, Engeland Noorwegen, Frankrijk en zelfs Oekraïne kwamen opdraven. Toen bestond het toernooi nog maar uit twee wedstrijd-onderdelen: het internationale toernooi doublet en het toernooi om de Stad Delft Bokaal voor burgers van Delft e.o. zonder licentie. Vanaf 2007 werd de de 'Boule' uitgebreid met een triplet-recreantentoernooi. Het jeugdtoernooi, wat vanaf 2011 zijn intrede deed, werd op termijn vervangen door een dames-doublet toernooi. Op zaterdag 7 september staan vier toernooien op de rol: het wedstrijdtoernooi, met 96 teams uit o.a. Duitsland, België, Frankrijk en Engeland; het recreatieve triplet-toernooi met een maximum van 16 teams (vanaf 10.30 uur); het dames-doublet toernooi, ook met maximaal 16 teams en het toernooi om de Stad Delft Bokaal, met drie wedstrijdrondes, vanaf 15.00 uur tot ongeveer 18.30 uur. De opbouw van het toernooi begint al om 06.30 uur 's ochtend en een groot deel van het marktplein is rond 20.00 uur al opgeruimd. De finales van het wedstrijdtoernooi vinden vanaf 19.30 uur plaats in het vak aan de stadhuis-kant. MIDI is zaterdag 7 september aanwezig met een informatiestand. Meld je aan voor een introductiecursus! Zie: www.midi-petanque.nl/

Een overzicht van de bedrijvigheid op het Marktplein vanuit de Nieuwe Kerk (Foto: Jac Verheul)