Eén van de 'Girls with Pearls' van fotografe Carolien Sikkenk
Eén van de 'Girls with Pearls' van fotografe Carolien Sikkenk Foto:

Girls with Pearls bij het Vermeer Centrum

Het werk van de beroemde 17e-eeuwse schilder Johannes Vermeer hangt verspreid over de wereld. Maar het Vermeer Centrum Delftis de enige plek waar je het hele oeuvre van de Delftse meester kunt bewonderen. Je waant je hier even in de 17e eeuw; maak kennis met zijn schilderijen, leven, gezin en zijn rijke schoonmoeder. Over Vermeer is veel nog onbekend, maar wie het Vermeer Centrum Delft bezoekt, zal ervaren dat ze daar gelukkig wel veel weten. Naast de schilderijen, helaas hangen de echte hier niet, geeft het Vermeer Centrum ook informatie over de technieken die Johannes gebruikte, Delft in de 17e eeuw, zijn tijdgenoten alsmede zijn unieke gebruik van licht, pigmenten en perspectief.

Het Vermeer Centrum is gevestigd in het pand van het vroegere St. Lucasgilde, aan de Voldersgracht 21. Dit was een vereniging voor plateelbakkers, kunstschilders, glasmakers en boekverkopers in de 17e en 18e eeuw. Sint Lucas was de beschermheilige van de schilders. Johannes Vermeer werd in 1653 lid van de gilde, in 1662 werd hij voor twee jaar gekozen tot hoofdman.

Foto-expositie 'Girls with pearls'

Staat de tijd stil? Is dat wat Johannes Vermeer al wist? In het jaar van de Gouden Eeuw toont fotografe Carolien Sikkenk haar fascinatie met Vermeer. Zij bezocht de historische locaties in Delft die te maken hebben met Vermeer en fotografeerde veel van haar onderwerpen daar. Het is bijna drie en een halve eeuw later en toch.. als we naar de foto's kijken, lijken we niet veranderd. Van grote sfeervolle werken tot een serie verstilde portretten zien we iconische Vermeerfiguren met hedendaagse trekken en ondanks alle verschillen blijft het beeld intact. Leest iemand een brief, of checkt iemand soms Instagram? Hier blijkt ieder van ons het Meisje (of de Jongen) met de Parel.

De expositie is te zien tot en met zaterdag 21 september. Het centrum is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Een ticket voor het Vermeer Centrum Delft biedt tevens toegang tot de tentoonstelling. Algemene informatie over het Vermeer Centrum Delft, de tentoonstellingen en onze activiteiten: 015-213 8588 / info@vermeerdelft.nl