Herman Weijers en Vermeer's meisje met de parel op de Voldersgracht.
Herman Weijers en Vermeer's meisje met de parel op de Voldersgracht. Foto: Willem de Bie

Vermeer, de Hooch, foto's en kijkdozen

"Dit jaar staan er een aantal interessante activiteiten op de agenda: in april gaan we een achttal avonden organiseren waarbij mensen hier om 18.00 uur welkom worden geheten door Johannes Vermeer himself. Vervolgens gaan ze een rondleiding maken door het centrum en deels daarbuiten met Johannes aan de ene kant en aan de andere kant een van zijn tijdgenoten. Dat kan Anthony van Leeuwenhoek zijn of een van de andere bekenden uit die tijd. Vervolgens is er een historisch diner, maar dan wel naar 21ste eeuw begrippen, want platgekookte bloemkool die je door een rietje kan eten, dat willen we niet meer vandaag de dag. Het mooie Delfts Blauwe bord waarvan je eet, gemaakt door Royal Delft, krijg je na afloop mee. Alles inclusief kan men deze unieke avond boeken voor 74,50 euro; per avond kunnen er dertig mensen meedoen.
Op 21 juni gaan we een tentoonstelling openen 'Girls with pearls'. Fotografe Carolien Sikkenk heeft tien prachtige foto's gemaakt van 'meisjes van Vermeer', bijvoorbeeld 'het meisje met het parelsnoer", in hedendaagse entourage, met een knipoog naar de schilderijen van toen.
Eind 2019 komt er in Museum Prinsenhof Delft een tentoonstelling met aandacht voor de beroemde 17de-eeuwse schilder Pieter de Hooch. Wij focussen dan op het gegeven dat Vermeer en de Hooch tijdgenoten zijn, met zowel overeenkomsten als verschillen in hun werk.
Ook zijn we druk bezig met een aantal Delftse bedrijven om een 'kijkdoos wedstrijd' te organiseren. In september verspreiden we er 5000 bij scholen, zorgcentra en andere geïnteresseerden. Het thema is daarbij 'Vermeer' of 'de Hooch'. We geven bij de doos een aantal voorbeelden mee die de makers kunnen helpen bij hun ontwerp. De kijkdozen gaan we vervolgens hier tentoonstellen. Hopelijk alle 5000..."