Afbeelding
Foto: Picasa

Als je een aardhommel ziet...

De aardhommel (bombus terrestris) is één van de wilde bijen die veel in tuinen voorkomt.

Het is een grote harige bij, de vrouwtjes zijn zwart met een witte kont en twee gele banden, één net achter de kop en één over het achterlijf. Mannetjes aardhommel hebben vaak een geheel zwart gekleurde kop.
De eerste hommels zijn altijd koninginnen, bevruchte vrouwtjes. De aardhommel-koningin is 22 tot 28 mm groot. de werkster 11-17 en het mannetje 14-16 mm lang.

De spanwijdte van de koningin is zeer groot, soms wel tot 43 mm. Ze vliegt laag over de grond om een geschikte plek voor een nest te vinden, vaak een gat in de grond, zoals een oud muizenhol of mollengang. Muizenlucht trekt haar aan. Een nest kan wel tot anderhalve meter diep liggen.
Werken
Als dat gevonden is begint het echte werk, de koningin vliegt op zonnige dagen af en aan met stuifmeel aan de poten en nectar in de honingmaag. Stuifmeel en nectar worden in voorraadpotten van was gedaan. Nectar in de voorraadpotten is voedsel voor druilerige dagen.
De broedcellen worden ook van was gemaakt. Als eerste legt de koningin een stuk of 10 eitjes op een bedje van stuifmeel, ze houdt ze zelf warm. De larven komen na een paar dagen uit en worden gevoed met stuifmeel en nectar. Als ze groot genoeg zijn spinnen ze ieder een eigen cocon om te verpoppen. Ongeveer drie weken na het leggen van de eitjes komen de eerste werksters uit.

Soort van de maand
De KNNV afdeling Delfland beschermt de natuur in Delfland en heeft daarbij hulp nodig. "Elke maand hebben we een andere soort in de spotlight. , in april staat de aardhommel centraal. Als je dus een aardhommel ziet kijk er naar, en meld het ons, via afdelingdelfland@knnv.nl Het mooiste is als er een foto bij zit. Als beloning voor deze melding ontvangt iedere melder meer informatie over de hommel en hoe je hem in je tuin kan helpen." Zie ook:
www.knnv.nl/afdelingDelfland