(Foto: Fotobureau Fred Nijs)
(Foto: Fotobureau Fred Nijs) Foto: FN001

"Ik vind Delft
nog steeds een topstad!"

Eigenlijk heet hij Rob. "Maar zo noemen eigenlijk alleen mijn ouwe buurtvrienden in de Wippolder me", lacht Polle Eduard.

Die bijnaam kreeg hij van zijn vriendjes in het jeugdelftal van S.V. Wippolder. "Dat heeft dus niets met mijn muziek te maken. Maar ik ben al wel vanaf het begin van mijn muzikale carrière onder die naam bekend." Polle Eduard is een bekende Delftse verschijning.
Hij werd geboren in Nederlands Indië, maar groeide op in de Wippolder.
De 71-jarige muzikant werd bekend als bassist en gitarist van de legendarische Delftse band Tee Set, maar vierde ook na die periode muzikale triomfen met After Tea, Drama en als solist. Daarnaast speelde hij mee in diverse gelegenheidsformaties. Ook vandaag de dag is hij nog volop actief: "In september ga ik weer toeren. Deze keer in theaters, samen met Rudy Bennett, Specs Hildebrand en Maarten Spanjer."
Toeren
Het Delftse Theater De Veste staat helaas (nog) niet op de toerlijst. "Jammer", vindt Polle, want hij speelt graag in de stad waar hij al vrijwel zijn hele leven woont. "Ik heb in de jaren '60 vier jaar in Den Haag gewoond. Een leuke tijd, maar verder heb ik me in Delft altijd prima thuis gevoeld."
Dat Den Haag zo goed beviel had er alles mee te maken dat de hofstad in de jaren '60 het centrum van de popmuziek in Nederland was. "En niet te vergeten, ik ontmoette daar ook mijn vrouw. Die werkte indertijd voor het management van Golden Earring.."
Maar ook vrouw Eduard is inmiddels net zo Delftenaar als Polle zelf.
"Delft is echt een ons-kent-ons stad. Altijd geweest. Als ik vroeger een 'klissie ging lopen' kwam ik altijd bekenden tegen, en dat is nu nog steeds zo."
Polle gaat, als het even kan, dan ook graag de stad in: "Naar de Markt, of lekker iets eten. Ik vind Delft nog steeds een topstad!"
Echte favoriete plekken heeft hij niet: "Er zijn zoveel leuke plekken", maar als hij mensen die Delft gaan bezoeken moet adviseren dan noemt hij het Prinsenhof: "Dat is toch een plek die je gezien moet hebben."

Muziek
Ook anno 2019 zijn er in Delft heel wat jonge muzikanten te vinden. "Ik ken ze niet allemaal, maar ik hoor toch geregeld nieuw talent in de horecagelegenheden van Delft.
En bovenal: als ik oefenruimte wil boeken, is er moeilijk wat te vinden. Het zit allemaal volgeboekt."
Een goede zaak, vindt hij. "Jonge muzikanten moeten de kans krijgen. Laat het stadsbestuur het qua regelgeving rondom live-muziek ook niet te moeilijk maken", zegt hij er nog even achteraan.
Soms helpt Polle jonge muzikanten ook wel eens met tips en advies.
"Het belangrijkste advies? Ga voor de muziek. Niet voor het geld."