Kim Timmermans heeft het mooiste beroep van de wereld (Foto: Koos Bommelé)
Kim Timmermans heeft het mooiste beroep van de wereld (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Havenmeester Kim leidt Corso in Delft in goede banen

DELFT - In 2009 nam Kim Timmermans het stokje over van Janny Zeer, de eerste vrouwelijke havenmeester in overheidsdienst. Samen met haar team is Kim verantwoordelijk voor het beheer van en de veiligheid op het openbare water in Delft (Buitenwatersloot, Passantenhaven en Westsingelgracht).

"Wij zorgen voor een veilige afvaart, volledig vrij van obstakels en stremmingen, zowel boven als onder water. Dus niet alleen moeten alle boten en zwemmers aan de kant, we ruimen ook de fietsen, winkelwagens en wat nog meer in de de loop der tijd in het water is gegooid op. Verder zorgen we ervoor dat de Corsoboten probleemloos kunnen afmeren in de Passantenhaven, voor de traditionele vlootschouw door de burgemeester. Zij stapt daarvoor op onze eigen boot, bemand door adjunct havenmeester Halil Kiliç. Tijdens de schouw ligt de boel een uur stil, zodat men er vanaf de kant rustig naar kan kijken. Ook de commissaris van de Koning van Zuid-Holland, Jaap Smit, komt dan even een kijkje nemen.De meeste booteigenaren gaan even aan wal voor een kleine versnapering of voor toiletbezoek. Halil is de verantwoordelijke man op het water, ik ben verantwoordelijk voor de organisatie op de kade."

Campingbeheerder
"Tijdens het Varend Corso zie ik ons als de gastvrouw- en heer van Delft, vergelijkbaar met de rol van campingbeheerder. Wij wijzen ieder zijn of haar plek toe en zorgen dat alles op rolletjes loopt. Het Corso is natuurlijk één van de leukere activiteiten op het water waar we mee te maken krijgen, maar het is voor ons -qua werk- niet specifiek anders. Havenmeester mogen zijn is een voorrecht. Het is de leukste baan van de wereld, ik ga elke dag fluitend naar mijn werk. Geen enkele dag is hetzelfde. We zijn echt troubleshooters. We werken ad hoc, je weet nooit wat de dag gaat brengen. In de zomer hebben we het natuurlijk veel drukker dan in de winter. Over het algemeen hebben we leuk contact met onze 'klanten', want de meeste daarvan spreek je tijdens hun vakantie. Daarnaast komt er ook een deel handhaving bij kijken. Verder zijn we verantwoordelijk voor de overslag, lossen van zand en bulkgoederen en andere evenementen op het water, zoals Swim to Fight Cancer. Ook de terras- en woonboten vallen onder ons bewind. Dat zijn er 25 in aantal op de locaties Kantoorgracht, Zuidergracht en Watertorengracht. Hiervoor was ik brandweervrouw, vijf jaar lang verzorgde ik de 'koude kant' van brandpreventie. Maar deze baan? Ik stuit weleens op boten van een half miljoen of meer. Ook dan steek ik mijn riedeltje af: 'Hallo meneer, u kunt aan de overkant douchen....' Om een beetje te pesten, want zo'n boot is natuurlijk van alle luxe, ook op het gebied van sanitair, voorzien."