Vorig jaar heeft de provincie in het Westland de eerste CO2-neutrale weg van Nederland gerealiseerd, de N211. (Foto: PR)
Vorig jaar heeft de provincie in het Westland de eerste CO2-neutrale weg van Nederland gerealiseerd, de N211. (Foto: PR) Foto:

Provincie Zuid-Holland: bereikbaar, veilig en duurzaam

De afgelopen jaren heeft de provincie Zuid-Holland stevig ingezet op de thema's bereikbaarheid, veiligheid en duurzaamheid. "We hebben veel geïnvesteerd in de bereikbaarheid van het Westland", legt de provincie uit. Langs de routes van het Varend Corso en in de regio legt de provincie snelfietsroutes aan om mensen te stimuleren vaker de fiets te pakken. Dat komt de bereikbaarheid ten goede en is beter voor de luchtkwaliteit en de gezondheid.

Nieuwe technieken
De provincie maakt gebruik van innovatieve technieken. Storingen en incidenten op de weg en de vaarweg kunnen hierdoor sneller worden opgelost. "Zo verbeteren we de bereikbaarheid en verminderen we de hinder voor het verkeer."

Wegen naar de toekomst
"Duurzaamheid is onderdeel van ons beleid. Vorig jaar hebben we in het Westland de eerste CO2-neutrale weg van Nederland aangelegd, de N211. De beste mix aan innovaties, langs of in de weg wekken energie op of besparen energie. Het asfalt is CO2- neutraal geproduceerd. Deze klimaatvriendelijke aanpak vormt het uitgangspunt voor nieuwe wegonderhoudsprojecten in Zuid-Holland. Alle toegepaste innovaties staan op onze website N211-geeft-energie. Een tweede 'weg naar de toekomst' wordt nu gerealiseerd: de N470. We hanteren ook een nieuw bermen maaibeleid langs onze provinciale wegen. Hiermee hopen we te bereiken dat insecten, zoals bijen, weer in groten getale terugkomen en dat de biodiversiteit verbetert."

Fietsbankjes
Fietsers lieten de provincie weten graag te fietsen in de provincie, maar dat er best wat meer rustpunten langs de route mochten komen. In overleg met de gebruikers is gekeken waar de nieuwe fietsbankjes moesten komen. De bankjes zijn duurzaam geproduceerd: ze zijn gemaakt van gerecycled plasticafval en geprint met een 3D-printer.

De provincieboot
De provincie Zuid-Holland is trots op wat er is gerealiseerd en wil dat graag uitdragen. Eén van de middelen om dat te doen is natuurlijk door mee te varen met het Varend Corso. "Het is een hele uitdaging om èn bereikbaarheid èn veiligheid èn duurzaamheid op een boot van tien meter lengte tot uitdrukking te brengen, maar we hebben van onze vormgever Zuidkoop een ontwerp gekregen dat er veelbelovend uitziet. Op de meeste boten worden bloemen gebruikt, maar wij kiezen, vanuit het oogpunt van duurzaamheid, meer voor planten, die we na afloop van het corso weer kunnen herplanten." Op de boot laat de provincie zien dat ze bereikbaarheid, veiligheid en duurzaamheid belangrijk vindt. "Collega's fietsen op het 'fietspad' en zitten op een fietsbankje gemaakt van plastic doppen. Op een lantaarnpaal zijn zonnepalen geplaatst. De QR-code op de boot kunnen mensen scannen met hun telefoon. Je krijgt dan meer informatie over de provinciale projecten die je langs de route van het Varend Corso en in de regio kunt zien." "We hopen dat we met onze boodschap veel mensen langs de kant bereiken en dat we wat meer kunnen laten zien van wat de provincie doet."