De karakteristieke 'harlekijnen' die hengelen voor een paar duiten (Foto: Arnaud Roelofsz)
De karakteristieke 'harlekijnen' die hengelen voor een paar duiten (Foto: Arnaud Roelofsz) Foto: ARNAUD ROELOFSZ

'Heeft u ook een Duit voor een Schuit?'

Negen jaar geleden opperde het corsobestuur om een middelenwerfactie te organiseren onder het publiek langs de waterkant.

Niet iedereen was meteen laaiend enthousiast over dit idee. Sommigen vonden het bedelen en oordeelden dat het Corso zelf financieel de broek moest ophouden. Toch kwam de actie 'Duit voor een Schuit' uiteindelijk van de grond. De bijbehorende boot is geïnspireerd door de Italiaanse commedia dell'arte, een vorm van improvisatietheater vooral populair van de 16e tot de 18e eeuw. Een andere benaming voor het genre is commedia delle maschere, naar de gebruikte maskers. De commedia dell'arte combineerde serieuze en komische elementen. Het dragen van maskers was ooit een gewoonte, gebruikelijk in een groot deel van het jaar. Niet alleen tijdens feesten, ook wanneer men anoniem over straat wilde. Oorspronkelijk waren de maskers bedoeld om de sociale status te verbergen. Omdat deze door het masker niet te bepalen was, kon men zich tijdens de feesten lekker laten gaan. Het masker gaat gepaard met kleurrijke kleding van een joker. In het logo van 'Duit voor een Schuit' zien we de joker met de kleuren fuchsia, limegroen, paars, goud, oranje en turquoise. Deze kleuren zijn ook verwerkt in de boot, de gekleurde cirkels staan symbool voor de 'duit'en zien we terug in alle vormen & het bloemwerk op de boot, prominent aanwezig is het grote Venetiaanse masker op de boeg, de muntjes in de heupgordels van de 'Jokers' zien we terug als euromunten en versiering aan de zijkant van de boot. De scouts op de duitenboten zijn uitgerust met een speciaal voor de actie ontworpen t-shirt en een opvallende narrenkap. Met een emmertje benaderen ze de mensen aan de waterkant.

Begrip
De scouts met narrenkap zijn inmiddels een begrip geworden tijdens het corso. "In de beginjaren moesten de jongens en meisjes steeds uitleggen wat ze kwamen doen. Tegenwoordig weet iedereen waar het om gaat en mensen hebben het geld al in de handen voordat we er om vragen. De opbrengst is in de loop der jaren sterk gestegen. Het publiek is eigenlijk de hoofdsponsor van het Varend Corso geworden. Mooi dat mensen hun waardering voor de inspanningen van de 500 vrijwilligers met een gift tot uitdrukking willen brengen. De scouts krijgen veel waarderende opmerkingen. Dat zegt genoeg."