Burgemeester Marja van Bijsterveldt (Foto: Guus Schoonewille)
Burgemeester Marja van Bijsterveldt (Foto: Guus Schoonewille) Foto: Guus Schoonewille

Helemaal Hollands: het Varend Corso

Op 3, 4 en 5 augustus is het weer zover. Dan trekken de meest schitterend versierde schuiten door het Westland, Schipluiden, Maassluis, Den Haag, Delft en Vlaardingen, voor de 21e keer al weer. Zo laat het Varend Corso vol trots zien wat voor prachtige producten er uit de kassen van het Westland en Midden-Delfland komen: bloemen, appels en peren, druiven, aardbeien, avocado's, tomaten, andijvie, bloemkool, noem maar op. Dorpsgemeenschappen, verenigingen en organisaties, eenieder presenteert zich met al het mooie wat men te bieden heeft. En het is altijd goed daar eens per jaar extra bij stil te staan. Wat een rijkdom, wat een overvloed!

Precies 1000 jaar geleden zag het er hier heel anders uit. Toen waren mensen niet bezig met hoe hun moestuintje er voor stond. Of wat het weer die dag zou brengen. Nee, in 1018 vond er een bloedige strijd plaats in Vlaardingen, dat toen nog geen stad was met stadsrechten, maar een kleine nederzetting: Flardinga. Hier vochten boeren zij aan zij met Graaf Dirk III tegen de manschappen van keizer Hendrik II. Dirk kwam als winnaar uit de bus. Het zou het begin worden van het Graafschap Holland.

Hoe Dirk zich met dat handjevol boeren heeft kunnen handhaven tegen een grote, keizerlijke legerovermacht? Dat ontdekt u in Vlaardingen, waar van alles te doen is rond deze historische mijlpaal: een tentoonstelling, een geborduurd beeldverslag van de Slag bij Vlaardingen – gemaakt door veel Vlaardingse nijvere handjes en geïnspireerd door het Tapijt van Bayeux (Google maar even!), educatieve projecten en verhalen. Zoals het bloedstollende relaas van de Toiletmoord op Godfried met de Bult in 1076. Ga dat zien! En u raadt het al: het thema van het Varend Corso is dit jaar: 'Helemaal Hollands' - met een knipoog naar de Slag bij Vlaardingen, die het begin inluidde van het Graafschap Holland.

Maar terug naar ons Varend Corso, terug naar onze tijd. De schuiten van het Varend Corso zijn dus opgetuigd rond het thema 'Heel Hollands' en de Slag bij Vlaardingen. En dat kan alleen omdat Dirk III in 1018 de veldslag heeft gewonnen. Ik ben heel benieuwd wat er straks voor moois komt langsvaren.

En ik niet alleen. Want net als in vorige jaren, zal het Varend Corso ook nu ongetwijfeld weer veel bezoekers trekken. Het is bij uitstek zo'n evenement waarvoor je je vrienden en familie uitnodigt. Met klapstoeltjes en kussentjes op de kade, met picknickmandjes en allerhande lekkers. Het is een gezelligheid van jewelste, waar je ook kijkt. En je kunt je natuurlijk uitstekend vermaken door je vanaf de wal te vergapen aan al het uitbundige moois dat door onze Delftse binnenstad komt varen. Maar er is zoveel meer te doen. Er zijn rondvaartboten, zoals een heuse VIP-tocht met verschillende opstapplekken en fietstochten.
Er is zelfs een schuit met muziek: Het Meezingspektakel Maassluis Vol-Koren.
Maar als burgemeester van Delft ben ik natuurlijk extra trots op – én benieuwd naar - onze Delftse boten en in het bijzonder de kinderboot, uitbundig versierd met gehaakte en gebreide gerbera's, zonnebloemen, hyacinten, tulpen en meer moois. Zelfs de kinderen op de boot zijn helemaal uitgedost met gehaakte slippers en mutsen. Onze boot heeft zelfs een naam: Achter de WOLken schijnt de zon. Nijvere moeders en kinderen van Poptahof Speelbal en andere Delftenaren zijn wekenlang in de weer geweest met wol en katoen om van de boot een heus spektakelstuk te maken. Chapeau!

Op zondag de vijfde doet de vloot Delft aan. Tussen 14.45 en 15.45 uur is er een vlootschouw. En aan de Hooikade en de Scheepmakerij staan tal van gezellige kraampjes met lekkernijen als suikerspin, popcorn, verse wafels en haring. Een watertaxi pendelt tussen de kades heen en weer om bezoekers over te brengen.

Als burgemeester ben ik heel blij dat het Varend Corso Delft aandoet. Als het Varend Corso er is, dan moet het wel zomer zijn, en dan is onze beeldschone stad op z'n mooist. Ik wens u van harte veel plezier toe langs de Delftse waterkant – en misschien wel vanaf het water. En kom na afloop heerlijk nagenieten in onze mooie, feestelijke binnenstad!

Marja van Bijsterveldt,
burgemeester van Delft