Burgemeester Marja van Bijsterveldt legt, volgens oeroude traditie, een muntje onder de mast van het schip
Burgemeester Marja van Bijsterveldt legt, volgens oeroude traditie, een muntje onder de mast van het schip Foto: KOOS BOMMELE

Door de lens van Koos!

DELFT - Afgelopen donderdag meerde een VOC-schip aan bij de Nieuwe Haven in Delft. Natuurlijk stuurden wij onze 'scherprichter' Koos om dit bijzondere moment op de gevoelige plaat vast te leggen.

Een schip met een zeer waardevolle vracht aan boord, twee metershoge Delftsblauwe vazen, afkomstig uit China. Het schip, dat zijn kostbare vracht een dag later aan wal bracht bij de Delfts Blauw fabriek PAAUW aan de Delftweg, kreeg bezoek van burgemeester Marja van Bijsterveldt. Zij voerde aan boord een bijzonder ritueel uit. Want vroeger geloofde men dat vrouwen aan boord van een schip ongeluk brachten, maar de traditie was wel dat een vrouw een muntje onder de mast moest plaatsen om het schip en zijn bemanning (en in dit geval de kostbare lading!) een goede vaart te wensen. Daarom is dit voor de schipper en de bemanning nog steeds een handeling met veel betekenis en van deze traditie wordt niet afgeweken. Het was daarom een extra mooi symbool dat de burgemeester dit wilde komen doen, om de aankomst van de vazen en het begin van de feestweek extra luister bij te zetten. Jorrit Heinen, eigenaar van Heinen Delfts Blauw: "In die zin boffen wij natuurlijk met een vrouwelijke burgemeester, een geluk bij vermeend ongeluk. Zij legde een origineel VOC-muntje onder de mast."
De twee drie meter hoge Delftsblauwe vazen staan een week lang ter bezichtiging bij PAAUW, de Delfts Blauw fabriek aan de Delftweg. De beeltenissen op de vazen, een pauw en een VOC-schip, zijn respectievelijk ontworpen door meesterschilders Wilma Plaisier en Simon van Oosten. In China, in de keramiek en porseleinstad Jingdezhen, deed kunstenaar Pepijn van den Nieuwendijk er een maand over om de vazen te illustreren. Met een vrachtboot werden de vazen verscheept naar Utrecht en aldaar overgeheveld naar de VOC-replica/Statenjacht 'Utrecht'.
Heinen: "Delft en Jingdezhen onderhouden al jaren een innige band. Elk jaar presenteert Museum Prinsenhof zich aldaar op de beroemde 'Ceramic Fair', in oktober. Dit jaar waren wij aan de beurt om ons bedrijf te promoten. Daar bleken 'onze' twee metershoge vazen echte publiekstrekkers. Waarschijnlijk worden ze binnenkort tentoongesteld in de publieksruimte van het Stadskantoor Delft. Hierna komt één van de vazen definitief aan de Delftweg te staan, de andere verhuist naar Amsterdam."

V.l.n.r. Co van Nieuwenhuijzen (general manager PAAUW), Marja van Bijsterveldt, Jorrit Heinen en de schipper