Een beeld van een eerder Sportraad-bijeenkomst in de Van der Mandelezaal van het Prinsenhof (Foto: Roel van Dorsten)
Een beeld van een eerder Sportraad-bijeenkomst in de Van der Mandelezaal van het Prinsenhof (Foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Najaars-ALV Sportraad in teken van het Uitvoeringsplan

DELFT - De op maandag 18 november – in de gerenoveerde kantine van Vitesse Delft – gehouden Najaars-ALV van de Sportraad Delft kende een goede opkomst en stond grotendeels in het teken van het Uitvoeringsplan Sport en Bewegen 2018-2025. Deze nota is, naast de Investeringsagenda Sportaccommodaties, een uitvloeisel van de begin 2018 vastgestelde nota Visie Sport en Bewegen 2017-2025. Zowel het Uitvoeringsplan als de Investeringsagenda zijn na intensief overleg met het bestuur van de Sportraad tot stand gekomen. Beide zijn het echter gemeentelijke nota's die door het College van B&W zijn vast gesteld en aan de Gemeenteraad zijn voorgelegd. Tijdens voornoemde Sportraad-ALV ging het vooral over het Uitvoeringsplan, aangezien de Investeringsagenda een week later in een aparte bijeenkomst ter bespreking stond. Sportwethouder Karin Schrederhof gaf een toelichting op het Uitvoeringsplan. Ze had het vooral over de achtergronden en de hoofdlijnen. Die vallen uiteen in drie subthema's: - Vitaliseren sportverenigingen; - Sportstimulering- en innovatie; - Sport in het Sociaal Domein. Voor het 3e onderdeel is een Sportformateur benoemd (Victor Brouwer) die later op de ALV aan het woord kwam. Liza Gerritsen (Haaglanden Beweegt) kwam een toelichting geven over de in te schakelen Verenigingsondersteuners. Op alle drie
genoemde onderdelen zijn of worden werkgroepen (met vertegenwoordigers uit de sportclubs) actief om er concreet invulling aan te gaan geven. Zowel het Sportraad-bestuur als de aanwezige clubbestuurders benadrukten de noodzaak van het bij al die plannen inschakelen
van de sportclubs. Een en ander zal – als tussenstap – moeten leiden tot een begin 2020 op te stellen Lokaal Sportakkoord, maar ook daarna moet die samenwerking tussen de sportclubs, de Gemeente en de diverse maatschappelijke partners door gaan. Dat is in ieders belang om het sporten en bewegen door de burgers zo veel mogelijk te bevorderen. Tijdens de ALV bepleitten de aanwezige vertegenwoordigers van de sportclubs de inzet van extra middelen en menskracht juist voor de sportclubs, dat is waar men tot op heden nog nauwelijks tot niets van heeft gemerkt, maar waar wel behoefte aan bestaat.

Sportclubs en gemeenteraadsleden over de Investeringsagenda

DELFT - Op initiatief van de PvdA-gemeenteraadsfractie werden alle indieners van plannen in het kader van de Investeringsagenda Sportaccommodaties uitgenodigd om op dinsdag 26 november in de kantine van Full Speed in gesprek te gaan met de daar aanwezige leden van de Gemeenteraad. Dit was ter voorbereiding voor de Gemeenteraadsleden op de een week later, op dinsdag 3 december, te houden vergadering van de Raadscommissies Sociaal Domein en Wonen. Veel planindieners en raadsleden raakten op deze wijze nog weer eens in gesprek, hetgeen zonder twijfel de beeldvorming bij de Gemeenteraadsleden heeft verbeterd. Al eerder, op 12 juni, was er trouwens ook al een bijeenkomst geweest waarop planindieners en de vertegenwoordigers van de lokale politieke partijen elkaar konden ontmoeten. De voorlopige uitkomst van de Raadscommissie van 3 december is dat men positief staat tegenover de voorgelegde plannen. Het bestuur van de Sportraad Delft heeft al eerder per brief aangedrongen op meer haast bij de uitvoering van de plannen, een hogere ambitiegraad en ook voor het structureel maken van de investeringen in de sportsector.

Het Derde Delftse Sportcongres over 'Sport en Gezondheid'

DELFT - Op vrijdag 13 december vindt al weer het Derde Delftse Sportcongres plaats, zoals dat wordt georganiseerd door het bestuur van de Sportraad Delft. Het onderwerp van het congres van dit jaar is 'sport en gezondheid'. De locatie is dan ook heel toepasselijk het Vergadercentrum van het Reinier de Graaf Gasthuis te Delft.
Het Nationaal Preventieakkoord wil de weg wijzen naar een gezonder Nederland in 2040. Hiertoe worden maatregelen voorgesteld op een breed vlak, waaronder te noemen zijn het bevorderen van sporten en bewegen, het stimuleren van het eten van gezonde voeding, alsmede het beperken van het gebruik van tabak en alcohol. Allemaal doelstellingen waar men het - zeker als sporters - moeilijk mee oneens kan zijn. De vraag is echter hoe één en ander te realiseren is. En ook hoe dit nationaal beleid in de praktijk op clubniveau zou moeten worden uitgedragen en kan worden gehandhaafd. Moet de clubvrijwilliger dan tegen zijn clubleden zeggen dat ze hun alcoholische drankjes en broodje kroket moeten laten staan? Wat betekent dit voor de inkomsten van de sportkantine? Over dergelijke vragen en de vertaling naar het clubniveau gaat het Derde Delftse Sportcongres.
De locatie is het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft (Vergadercentrum, 5e etage). Het congres vindt plaats op vrijdag 13 december van 16.00uur - 20.00 uur. De sprekers zijn: Wicher Schreuders (voorzitter Sportraad van Delft); Adelien van Kooten (Projectleider Gezonde
Sportomgeving NOC*NSF); Marieke Nijmeijer (DSM); Erik Kraaij (Bestuurslid Stichting Sportpark Biesland); Nico vd Lely (arts Reinier de Graaf Gasthuis) en Jorien Slot-Heijs (Mulier Instituut). Er is uiteraard volop ruimte voor de eigen inbreng van de aanwezigen. Er wordt tussen de presentaties en discussies door gezorgd voor een – uiteraard gezond – hapje en drankje. Het congres is primair bedoeld voor de bestuurders van de Delftse sportclubs, maar iedereen die beleidsmatig geïnteresseerd is in sport en daarmee samenhangende
maatschappelijke vraagstukken is welkom. Ook lokale politici en beleidsmakers uit diverse organisaties zijn van harte welkom. Aanmelden vooraf is verplicht en kan tot uiterlijk maandag 9 december via: aheemskerk@wish.nl Deelname is uiteraard gratis.

Lokaal Sportakkoord
in Delft

DELFT - In 2018 werd op landelijk niveau het Nationaal Sportakkoord getekend. Naar aanleiding van dit Sportakkoord zijn gemeenten in heel Nederland bezig met een Lokaal Sportakkoord. Op dit moment wordt ook hier in Delft hard aan gewerkt. Met dit akkoord en alle mogelijkheden die daaruit voortvloeien, wordt de sport in Delft versterkt. Zo kunnen de sportclubs nog meer doen voor de inwoners van Delft. Als Sportformateur in Delft is aangesteld Victor Brouwer, met name voor het onderdeel Sociaal Domein van het Lokaal Sportakkoord. Brouwer heeft ruime ervaring en bekendheid in de Delftse sportwereld. Hij helpt als verbinder tussen de sport en het sociaal domein om in Delft tot mooie samenwerkingen te komen. Volgens de planning zal het Lokaal Sportakkoord eind februari 2020 af moeten zijn. Vervolgens maakt de gemeente Delft dan aanspraak op de subsidie die de Rijksoverheid beschikbaar stelt om de plannen uit het akkoord te realiseren.

Festiviteiten bij diverse Delftse sportclubs

DELFT - In de afgelopen maanden was het bestuur van de Sportraad, vrijwel altijd samen met sportwethouder Karin Schrederhof, aanwezig bij diverse festiviteiten van Delftse sportclubs. We kunnen die hier nu helaas niet allemaal noemen. Er zijn in de afgelopen periode een aantal sportspelden uitgereikt aan vrijwilligers die zeer vele jaren actief zijn geweest voor hun sportclub dan wel bijzondere prestaties hebben behaald.
We noemen in dit verband twee leden van voetbalclub SEP, te weten Michel Koreneef en René Janssen, die beiden in aanmerking kwamen voor de Zilveren Sportspeld, met name vanwege hun 25-jarige betrokkenheid bij het Delftse 4-tegen-4 voetbaltoernooi.
Half november kreeg de 18-jarige Chris van de Veerdonk (van Taekwon-Do Academy Graziella Idili) de Gouden Sportspeld overhandigd vanwege het op 10 oktober in Sarajevo behalen van de Europese titel op het onderdeel Tuls. Het is de eerste keer dat een man uit
Nederland deze titel wint en daarmee een historische prestatie.
Tijdens de Voorjaars-ALV van de Sportraad was bestuurslid Jaap Meijer al afgetreden, maar pas op vrijdagavond 29 november was er gelegenheid om tijdens een diner met het bestuur afscheid van hem te nemen. Jaap was vele jaren bestuurslid en ook voorzitter van Vitesse Delft alsmede van de Stichting Sportpark Tanthof, hij maakte van 2001-2012 deel uit van het bestuur van de Sectie Voetbal van de Sportraad en hij was vanaf 2014 lid van het Sportraadbestuur. Redenen genoeg voor wethouder Karin Schrederhof om aan Jaap Meijer op voornoemde avond te Gouden Sportspeld te komen uitreiken.

Uitreiking van de Zilveren Sportspeld aan Michel Koreneef (SEP) door Wicher Schreuders en wethouder Karin Schrederhof (Foto: Roel van Dorsten)
René Jansssen (SEP) kreeg een Zilveren Sportspeld overhandigd door wethouder Karin Schrederhof (Foto: Roel van Dorsten)
Jaap Meijer kreeg de Gouden Sportspeld opgespeld door wethouder Karin Schrederhof (Foto: Peter Grootscholten)