Op 24 november in zwembad Kerkpolder: het NK Onderwatervoetbal!
Op 24 november in zwembad Kerkpolder: het NK Onderwatervoetbal! Foto:

NK Onderwatervoetbal bij Aqua Delfia

DELFT - Voetballen onder water? Hoe dan?

Zondag 24 november vanaf 13.30 uur is de Delftse duikvereniging Aqua Delfia in zwembad Kerkpolder gastheer voor het NK Onderwatervoetbal 2019. Voorzitter Rob Groenewegen legt uit hoe en vooral wat: "Dit wordt de 8e editie. Drie jaar geleden deden we met een groep enthousiastelingen voor het eerst mee, toen werden we derde. Vorig jaar traden we aan met twee teams in een veld van totaal twaalf teams, uit het hele land. We werden kampioen en het winnende team heeft als voorrecht het jaar erop als gastheer te fungeren, zodoende."
Onderwatervoetbal is best intensief, want naast de persluchtfles op je rug draag je een loodgordel van 16 à 18 kilo om je middel. Een team bestaat uit maximaal vijf spelers, drie in het 'veld' en twee wisselspelers. Je moet proberen te scoren in waterpolodoelen die op de bodem van het zwembad staan. De bal vooruit trappen is niet makkelijk en omdat een wedstrijd ongeveer vijf minuten duurt, worden er ook geen hoge scores bereikt. Als je een penalty toegewezen krijgt, heb je 8 seconden de tijd om de bal in het doel te 'schoppen'. In de bal zit zout water, dit is zwaarder dan 'zoet' water en dat zorgt ervoor dat de bal onder water blijft.
Aqua Delfia telt circa 90 leden waarvan een groot deel een duikbrevet heeft. Van deze leden doen er ongeveer 15 aan onderwatervoetbal. Een groter aantal leden speelt onderwaterhockey, wat zonder perslucht wordt gespeeld. Onderwatervoetbal is minder bekend, maar aan het NK doen dit jaar maar liefst 13 teams uit het hele land mee. Qua organisatie wordt er vooral op het gebied van veiligheid (controle van persluchtflessen, brevetten en gezondheidsverklaringen) iets verlangd. Nieuwsgierig geworden? Je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen! Neem van tevoren even contact op via de website, hier staat ook alle informatie over het NK, onze duikopleidingen en andere activiteiten. Zie: www.aquadelfia.nl