Waar moet je op letten bij het aanvragen van een schildersofferte?
Waar moet je op letten bij het aanvragen van een schildersofferte? Foto:

Herken een goede schildersofferte

DELFT - Schilderwerk is een veel voorkomende, vaak uitbestede onderhoudsklus. Waar moet je op letten bij een schildersofferte?

1. Prijs, wat gaat het schilderwerk kosten? Er zijn verschillende manieren van berekenen:
-Vaste prijs: Zoek bij voorkeur een schilder die met een vaste prijs werkt, inclusief materiaal- en voorrijkosten. Dan weet je waar je aan toe bent. Controleer of de genoemde prijs in de offerte inclusief of exclusief btw is. Voor huizen ouder dan twee jaar geldt op schilderwerk een btw-tarief van 9%. -Richtprijs: Sommige schilders werken met richtprijzen. Wij raden je af om hiermee in zee te gaan. De eindprijs wordt pas vastgesteld als het schilderwerk is afgerond en is dus onzeker. -Uurtarief: Je kunt ook een schilder kiezen die werkt tegen een uurtarief, apart van de materiaal- en voorrijkosten. De totale prijs wordt ook achteraf berekend, nadat duidelijk is hoeveel uur de schilder aan de klus heeft besteed. Het is lastig om te controleren of de opgegeven uren van de schilder kloppen. Zeker als je overdag niet thuis bent.
2. Stelposten in de offerte. Problemen die tijdens het verven naar voren komen mag de schilder alleen verhelpen en in rekening brengen na overleg. Vermijd stelposten, geschatte posten, in de schildersofferte. Bijvoorbeeld de huur van een steiger.
3. Checklist afspraken? Hoe uitgebreider de werkzaamheden worden toegelicht, hoe minder kans op misverstanden: -Welke materialen gebruikt hij? Welke kleur, merk en type verf? Kiest hij voor een kwaliteitsverf of voor een huismerk?-Hoeveel lagen gaat de schilder verven? Als het verfwerk er nog redelijk goed uitziet, is één verflaag meestal voldoende. Een onbehandeld kaal kozijn of multiplex plaat moet minimaal voorzien zijn van drie lagen: een grondverf of primer als ondergrond, een voorlak voor goede dekkracht en tenslotte een aflakverf. Stap je over op een andere kleur, dan zijn misschien meer verflagen nodig om alles dekkend te krijgen en ben je duurder uit. -Herstelt de schilder kleine houtrotplekken en dicht hij eerst openstaande naden of kieren en hoe doet hij dat? Herstel is noodzakelijk voordat daadwerkelijk geschilderd wordt. Ontvetten en schuren van de verfonderdelen ook belangrijk. -Staat er een begin- en einddatum vermeld voor de klus?
4. Garantie op het schilderwerk? De meeste schilders geven twee jaar garantie op het buitenschilderwerk. Sommigen bieden een aflopende garantie, dan loopt de vergoeding van de kosten voor garantieherstel tot nihil af bij het einde van de garantietermijn. Bij vijf jaar garantie wordt bijvoorbeeld na twee jaar de garantie in percentage afgebouwd. Zijn de garantievoorwaarden hetzelfde bij een goedkopere schilder? En wordt verwezen naar de algemene voorwaarden van de schilder? Niet alleen de garantievoorwaarden moeten daarin goed omschreven staan, maar ook bij wie je terecht kunt bij eventuele geschillen. Kijk ook of de offerte vrijblijvend en kosteloos is en of de geldigheidsduur van de offerte lang genoeg is.

(Bron: eigenhuis.nl)