Robert voor zijn rijk gevulde kruidenkast. (Foto: EvE)
Robert voor zijn rijk gevulde kruidenkast. (Foto: EvE) Foto:

Drogisterij De Salamander: de sfeervolste winkel van Delft

DELFT - November en december zijn donkere, maar sfeervolle dagen. En als er één sfeervolle winkel in Delft is, dan is dat wel Drogisterij De Salamander aan de markt. Zien, ruiken, voelen en proeven, en niet te vergeten hòren, want Robert, 4e generatie drogist in ca. 250 jaar vertelt je graag over zijn winkel en zijn producten.

"Kijk". Robert trekt een lade uit zijn rijk gevulde kruidenkast open. "Dit is kruidnagel. In de Gouden Eeuw één van de kostbaarste producten die uit het oosten hierheen gebracht werden. Het werd gebruikt voor conservering, maar ook als antiseptisch middel. De kruidnagelolie die ervan gemaakt wordt (en die hij ook in de winkel heeft) wordt nu nog steeds wel gebruikt als pijnstiller bij kiespijn." Maar je kunt kruidnagel ook voor leukere dingen gebruiken, legt Robert uit: "Steek bijvoorbeeld wat kruidnagels in een sinaasappel en hang die in je kamer. Je krijgt dan enkele dagen een heerlijke geur in huis." Kruidnagel hoort ook echt bij de laatste maanden van het jaar, vindt Robert. "Denk maar aan de glühwein of bisschopswijn, die ook extra lekker wordt met kruidnagel."

Modern en historisch
Het is maar een voorbeeld uit de uitgebreide reeks wetenswaardigheden en tips die Robert over zijn producten kan vertellen. "Neem nou zo'n een pijpje kaneel. Lekker voor bij de stoofperen in dit seizoen. En nu we het toch over het seizoen hebben; levertraan is eigenlijk nooit weggeweest. En is lang niet zo vies als gezegd wordt. Niet alleen goed voor de weerstand in de wintermaanden, maar ook echte brainfood, en goed voor hart en bloedvaten. Dat komt omdat het rijk is aan Omega 3 vetten. U dacht dat dat iets moderns was? Ach, onze voorvaderen wisten al veel." Het is een mooi voorbeeld van hoe vroeger en nu bij De Salamander door elkaar lopen, want al wordt de geschiedenis hier voelbaar en tastbaar, het is ook de drogisterij van nú.

Sfeer en licht
Is er iets sfeervoller dan een kaars? Nu de kerst nadert heeft Robert ze in alle soorten en maten. "Geen sputterende druipende kaarsen, maar van goede kwaliteit. Ja. Druipkaarsen heb ik ook; de bekende die je in een fles zet en die in de jaren '60 en '70 populair waren. Maar die mogen druipen." Robert heeft kaarsen in allerlei soorten en maten. Van stearine of bijenwas. Dompelkaars of kloosterkaars, en natuurlijk ook allerlei speciale kaarsen zoals adventskaarsen en zelfs oorkaarsen. Wat u met die laatste moet? Kom dat vooral eens aan Robert vragen in zijn winkel op de markt. Hij neemt graag de tijd om u zijn verhaal, en dat van vier generaties voor hem, te vertellen!