Vervolg van voorpagina

We zijn meer geholpen met een substantieel bedrag, zodat we een meerjarenplan in elkaar kunnen timmeren. Met een eenmalige injectie genees je een chronische patiënt niet."

Mooiste vak
"Je hoort mij, ondanks de slechte beloning en de hoge werkdruk, niet klagen. Ik ga nog steeds elke dag fluitend naar mijn werk. Het is het mooiste vak wat er is. Het is wel een feit dat het lerarentekort ons op een gegeven moment de das omdoet. Over tien jaar is dit vertienvoudigd, dus er moet wat gebeuren om de kwaliteit te waarborgen. Niet om te klagen, maar het wordt wel steeds gekker. De vijver om uit te vissen is leeg. De 'losse' dagen waarmee je te maken krijgt bij calamiteiten, zijn bijna niet op te vullen. Bij ziekte van een collega worden de leerlingen van haar klas opgedeeld. Dus dan word ik geacht, als een soort octopus, een derde groep les te geven; naast mijn 'eigen' groep 7/8."

Gewone werkdag
"Om je een voorstelling te geven: een gewone werkdag begint voor mij om 07.45 uur en eindigt om 17.30 uur. Let wel, dat is een dag zonder vergadering of overleg. Daarnaast heb je ook nog te maken met dingen die 'tussendoor' moeten, zoals: de administratieve afhandeling van ouder -en kindgesprekken en de verwerking van de resultaten van de CITO-toets. Op rapportavonden klok ik pas om 22.00 uur 's avonds uit. Maar jullie hebben zes weken vakantie! Ja, maar in week vijf moet je al een paar dagen naar school om goed voorbereid het nieuwe schooljaar te beginnen."