Alice toont het door haar ontworpen logo van de Keramieken Kaart van Delft
Alice toont het door haar ontworpen logo van de Keramieken Kaart van Delft Foto:

De Keramieken Kaart van Delft – Alice van den Dool: 'Verliefd op Delft'

DELFT - Wie zijn de bedenkers, de makers en de donateurs van de Keramieken Kaart van Delft, een groots project voor en door Delftenaren? Elke week publiceren we een interview met één van de betrokkenen. Een serie portretten om de mensen achter dit unieke project te laten 'shinen'.

Door Oriana van der Sande

Deel 7: Alice van den Dool

Welke binding heb jij met Delft?
"Ik kom uit Dordrecht en 16 jaar geleden ben ik in De Bras komen wonen. Dat is officieel Den Haag, maar zo dicht bij Delft, ik fiets in 10 minuten naar de Markt. Ik ging in het onderwijs werken in Delft, ik ontdekte de stad en ik werd er verliefd op. Zo erg, dat ik toen een blog begonnen ben, 'Exploring Delft'. Ik schreef over de leukste kanten van Delft, de bijzondere zaakjes, de dingen waar ik zelf blij van werd. Mijn liefde voor de stad is alleen maar gegroeid sinds ik een eigen gezellig huisje heb aan de Burgwal, om nog meer binding met de stad te hebben"

Jij hebt het logo voor de Keramieken Kaart gemaakt. Wat is je achtergrond?
"Ik heb een tijdje fotografie gestudeerd, maar deze studie niet afgemaakt. Nadat ik afgestudeerd was als kunstwetenschapper ,ben ik het onderwijs in gegaan. Na een aantal jaar ben ik grafische vormgeving gaan studeren in de avonduren. De combinatie van beeld, vorm en kleur past zo goed bij mij dat ik als vormgever voor mezelf begonnen ben. Ik heb onder meer voor Blauw magazine gewerkt, ik hou ervan echt voor en met Delft bezig te zijn."

Wie is Alice als ze niet aan het werken is?
"Ik ben iemand die altijd ideeën heeft, van aanpakken houdt en altijd bezig om mogelijkheden te creëren. Ik ben moeder van twee kinderen van 9 en 11 en ik hou van actief zijn, reizen en mensen. Ik hou van planten en groen, het staat symbool voor echt leven voor mij. Een huiselijke sfeer en esthetiek, die dingen zijn voor mij ook belangrijk."

Je was al vroeg bij de Keramieken Kaart betrokken. Waarom ging je het project steunen?
"Oriana, jij vroeg het! Maar zonder gein, toen ik het concept zag, zag ik meteen dat dit project daadwerkelijk iets aan de stad toevoegt. De combinatie van mozaïek en keramiek, van geschiedenis met kunst, gewoonweg een unieke uitstraling! Ik kreeg meteen het gevoel van ambacht, het nemen van tijd om iets moois te creëren, ik begreep meteen het verhaal erachter. Ik wilde graag meedenken over hoe een brug te slaan van verleden naar heden. Ik koos in het logo voor een diepe kleur rood en twee soorten lettertypes. Een wat klassieker
lettertype en een moderne. Die twee lettertypes aan elkaar verbinden in het logo, dat maakt het een geheel. Delft van toen en Delft van nu. Precies wat de kaart ook symboliseert, de verbinding en continuïteit."

Waarom zou iedereen moeten bijdragen aan de crowdfunding?
"Als straks de Keramieken Kaart aan de muur hangt, weet ik zeker dat heel Delft trots zal zijn. Het is een bijzonder en goed doordacht project! Zoveel mensen hebben eraan meegedaan en de kwaliteit van dit project is gewaarborgd door de professionele begeleiding. Je kan de kans niet laten schieten om bij te dragen aan de realisatie van zo'n bijzonder kunstwerk en dit unieke 'selfiespot'.

(Zie voor de crowdfunding https://voorjebuurt.nl/nl/projects/keramiekenkaart)