Janelle Moerman (r.) ontvangt uit handen van Carina Hilders de schenkingsovereenkomst voor
zevenenveertig kunstvoorwerpen (Foto: Marco Zwinkels)
Janelle Moerman (r.) ontvangt uit handen van Carina Hilders de schenkingsovereenkomst voor zevenenveertig kunstvoorwerpen (Foto: Marco Zwinkels) Foto:

Museum Prinsenhof Delft verkrijgt
collectie van Reinier de Graaf Ziekenhuis

DELFT - Het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft, het oudste ziekenhuis van Nederland, schenkt Museum Prinsenhof Delft zevenenveertig kunstvoorwerpen.

Een deel van de voorwerpen is voor het publiek te bekijken in het museum. Als dank voor deze schenking geven docenten van het museum in het najaar twee lezingen over de Gouden Eeuw aan patiënten van het Reinier de Graaf Ziekenhuis en bewoners van revalidatiecentrum Pieter van Foreest. Ook krijgen de medewerkers van het ziekenhuis vanaf maart 2020 gratis toegang tot het museum. Museum Prinsenhof Delft en het Reinier de Graaf Ziekenhuis gaan hiermee een langdurige samenwerking aan.

Allegorie
De schenking, afkomstig uit de collectie van de Jonkvrouwe Ricardis Stichting van het ziekenhuis, bestaat grotendeels uit Delfts aardewerk, naast enkele meubels en glaswerk. Een aantal van de stukken heeft een relatie met het Reinier de Graaf Ziekenhuis: een drietal gelegenheidsglazen waarop het ziekenhuis, toen nog 'gasthuis', vermeld is, een originele bronzen apothekersvijzel uit het eerste kwart van de 18e eeuw en een aantal apothekerspotten van Delfts aardewerk uit de 17e en 18e eeuw. Ook bevat de collectie een Delfts Blauwe schotel uit de Gouden Eeuw met een beschildering van een allegorie op de zeeheld Maarten Harpertszoon Tromp (1598-1653) die in de Oude Kerk in Delft begraven is. Een deel van de schenking gaf het Gasthuis al in 1950 in bruikleen.
Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft: "We zijn bijzonder blij met deze schenking. Met de stukken uit de collectie van het Reinier de Graaf Ziekenhuis kan het museum het verhaal van de stad Delft, en de ontwikkeling van de ziekenzorg in deze stad, nog beter vertellen."

Acht eeuwen zorg
Het Reinier de Graaf Ziekenhuis levert al bijna acht eeuwen zorg aan de inwoners van Delft e.o. Haar geschiedenis begint in de 13e eeuw als jonkvrouw Ricardis een klooster laat bouwen waartoe ook een gasthuis hoort. Door de jaren heen – vooral in de rijke 17e eeuw – laat dit gasthuis, later Reinier de Graaf genoemd, een aantal voorwerpen maken en gaat kunst aankopen. Voorwerpen die de bestuurskamers en het ziekenhuis zullen sieren. Na de fusie van de drie Delftse ziekenhuis tot het Reinier de Graaf Gasthuis wordt in 1993 de Stichting Ricardis opgericht om deze collectie te beheren.
Prof. dr. Carina G.J.M. Hilders, directievoorzitter Reinier de Graaf Ziekenhuis: "Door de eeuwen heen hebben we regelmatig bijzondere objecten, kunst en instrumenten gekregen. Daardoor hebben we, sinds de oprichting van ons Gasthuis in 1252, een unieke kunstcollectie verzameld. Deze geeft zowel de geschiedenis van ons ziekenhuis weer, maar ook die van de stad Delft. Met deze schenking willen we een deel van ons erfgoed delen met een breder publiek. Als ziekenhuis zijn we immers al eeuwen verbonden met de stad Delft en haar inwoners."
In de huidige opstelling zijn de Delfts Blauwe schotel met Maarten Harpertszoon Tromp, de bronzen apothekersvijzel en een vrouwenbuste en een witte plooischotel van de Porceleyne Fles te zien.