Leo Quack en Bruun van der Steuijt (r.) zijn beiden blij met de nieuwe opzet (Foto: Koos Bommelé)
Leo Quack en Bruun van der Steuijt (r.) zijn beiden blij met de nieuwe opzet (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Draag uw favoriete Delftenaar van het Jaar aan!

DELFT - Wie wordt aan het einde van dit jaar uitgeroepen tot Dé Delftenaar van het Jaar? U, als lezer van deze krant, heeft nog tot en met donderdag 31 oktober om kandidaten aan te dragen.

Door Ruud Stift

We kennen allemaal wel iemand waarvan we denken: 'Die verdient het om een keer erkenning te krijgen, die mag weleens in de spotlights komen te staan'. Iemand die hard werkt voor de stad of voor de buurt waarin hij woont en die dit bijna anoniem doet. De 'Gouden Krachten' op de achtergrond, waar Delft er heel veel van heeft, maar die niet allemaal bij het grote(re) publiek bekend zijn. Dus, schroom niet en draag uw kandidaat (m/v) aan! Hiernaast, in het kader, staat uitgelegd op welke manieren u dit kunt doen.

Burgemeester
Chris Oomen, ex-CEO van zorgverzekeraar DSW en de laatste Bekendste Delftenaar, over dit nieuwe initiatief:
"Ik vind deze opzet meer recht doen aan waar het uiteindelijk om zou moeten gaan, iemand die iets bijzonders doet of heeft gedaan voor de stad Delft. Bij de verkiezing van de 'Bekendste' was dat nog meer een mix van 'bekend zijn' en met iets op de voorgrond treden, maar dat zou dus betekenen dat de
grootste boef van Delft ook zomaar genomineerd had kunnen worden. Of dat burgemeester Marja van Bijsterveldt elk jaar moet winnen, want die lijkt me wel het meest bekend binnen Delft."

Eigen kandidaat
"Vanuit mijn affiniteit met de zorg zou ik kinderarts Nico van der Lely aan willen dragen. Die heeft Delft in Nederland op de kaart gezet door overal in het land alcoholpoli's voor tieners op te richten. Hij zorgde er ook voor dat de toegestane leeftijd voor het kopen en consumeren van alcohol naar 18 jaar werd opgehoogd. Het is van vitaal belang dat iemand zich daar op landelijk niveau voor uitspreekt en druk over maakt, want alcohol kan op vroege leeftijd al een verwoestend effect hebben."

Feiten
Enkele feiten die het belang van de alcoholpoli's benadrukken: elk jaar sterven er zes kinderen door alcohol. Het IQ van een flink dronken jongen/meisje van 12/13 jaar daalt tien tot vijftien punten. Dokter van der Lely: "Het probleem is niet individueel bij de kinderen te leggen, het is inmiddels een maatschappelijk probleem. Ik blijf brullen, totdat er uiteindelijk wél wordt geluisterd naar wat de dokter zegt."

Mantelzorgers
Ook Bekende Delftenaar en speaker bij menig sportevenement, Bruun van der Steuijt is lovend over de nieuwe opzet:
"Prima, mooi en goed initiatief. Er zijn in Delft heel veel mensen die mooi en goed werk verrichten. En ook veel vrijwilligers die we nog niet 'zien'. Ik ken en heb deze ook in mijn omgeving. Fijn dat alle Delftenaren deze prachtig mensen kunnen aandragen als kandidaat, denk eens aan mantelzorgers of vrijwilligers van sportclubs. Eindelijk een podium voor die toppers in de schaduw. Die stille krachten verdienen ook een beetje aandacht. Mijn stem hebben jullie alvast!