Een erkende schilder weet wanneer er geschilderd moet worden
Een erkende schilder weet wanneer er geschilderd moet worden Foto:

Wanneer moet er precies geschilderd worden?

DELFT - Schilderwerk dient regelmatig onderhouden te worden als u er lang plezier van wil hebben.

Wanneer kiest u voor een nieuwe laag verf en wanneer kunt u nog even wachten met het opnieuw schilderen van uw bestaande schilderwerk? Het antwoord op deze vraag leest u hieronder.

Algemene regels
Bij buitenschilderwerk, het schilderwerk aan de buitenkant van uw woning, geldt dat het schilderwerk ongeveer eens per vijf jaar aan een nieuw likje verf toe is. Is uw schilderwerk op het zuiden of op het westen gericht, dan is het vaak eerder aan onderhoud toe door zon en regen. Daarnaast zijn er bepaalde verfsoorten die sneller onderhoud nodig hebben, waardoor de regel over wanneer schilderen iets af kan wijken. Denk hierbij aan verfsoorten als lak of beits. Binnenschilderwerk, schilderwerk in huis, is ongeveer eens per zeven jaar aan een nieuwe lik verf toe, tenzij het gaat om onderdelen die sneller slijten. Denk hierbij aan onderdelen als trappen waar regelmatig over gelopen wordt.

De signalen
Er zijn enkele bepalende signalen waar u aan kunt zien wanneer schilderen weer hoognodig is. De belangrijkste zijn de volgende:

-Het schilderwerk vertoont blaasjes en/of scheurtjes. Dit begint vaak bij liggende onderdelen van het schilderwerk, zoals de vensterbank.

-Het schilderwerk is beschadigd, versleten of verkleurd.

-Het schilderwerk verpoedert of hecht niet meer goed, hierdoor kan het schilderwerk afgeven.

Testen is weten
Er zijn diverse tests die u uit kunt voeren om te achterhalen of schilderwerk verpoedert, niet meer goed hecht of afgeeft. De twee meest eenvoudige tests om uit te vinden of er weer geschilderd dient te worden, zijn de volgende:

-De poederproef: maak uw schilderwerk met een natte doek schoon. Zit er verfpoeder op de doek, dan is het tijd om het schilderwerk een nieuw lik verf te geven.

-De hechtproef: maak het schilderwerk op een hoek of vensterbank schoon en druk een stuk plakband op de schone plek. Trek het plakband los en controleer of de verf meetrekt. Is dit het geval, dan is het nodig om een schilder in te schakelen.

Afhankelijk per situatie
Wanneer schilderen precies nodig is, is helemaal afhankelijk per situatie. Sommige mensen kunnen tien jaar zonder schilder doen, terwijl andere mensen na drie jaar alweer een nieuwe lik verf aan moeten laten brengen. Aan de hand van bovenstaande signalen en tests kunt u eenvoudig controleren wanneer een nieuwe schilderbeurt weer nodig is.
(Bron: Schilder-feitjes.nl)