Melkveehouder Henk Dijkshoorn uit Schipluiden hekelt de linkse politiek (Foto: Koos Bommelé)
Melkveehouder Henk Dijkshoorn uit Schipluiden hekelt de linkse politiek (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

' Wij zijn het zat om altijd het kind van de rekening te zijn'

SCHIPLUIDEN - Over een statement maken gesproken! De boeren legden afgelopen week bijna heel Nederland plat, toen zij met hun trekkers in colonne naar het Malieveld in Den Haag reden. De agrarische sector vindt dat ze onevenredig vaak moet boeten voor de verdergaande 'vergroening en verduurzaming' die bij de Nederlandse politiek hoog op de agenda staat.

Door Ruud Stift

Hoe staan 'onze boeren in de regio' tegenover de plannen om de uitstoot van stikstof in te dammen? We vragen er twee naar hun zienswijze.

Arie van de Berg van Hoeve Ackerdijk, Midden-Delfland:
"Wij hebben niet aan de demonstratie mee gedaan, maar ik was het er wel hartgrondig mee eens. We willen duidelijkheid krijgen over waar de politiek staat wat de landbouw betreft. De voortdurende onzekerheid en de slechte beloning voor het werk van de boer rechtvaardigde deze grote en goed georganiseerde actie. Als de plannen uitmonden in weer een generieke schaafmethode tot inkrimpen van de veestapel, treft het ook ons melkveebedrijf. Wij zijn daarin als biologisch melkveebedrijf juist super kwetsbaar, omdat wij al werken op de grens van evenwicht in bemesting met een strakke en extra gecontroleerde regelgeving. De overheid durft de bedrijven die het al gecontroleerd goed doen in deze discussie vaak niet uit te sluiten."

Bemoeienis
"Ik begrijp een bemoeienis van staatswege, maar dat zou veel meer de groei van veestapels moeten regelen. Daar zijn de staat en de belangenorganisaties in het verleden in tekort geschoten. De fosfaatregulering kwam voort uit de sterke groei van melkveebedrijven na het loslaten van de melkquotumregeling zonder daar bijvoorbeeld een grondgebonden regeling voor terug te brengen. De stikstofproblematiek komt daar ook weer gedeeltelijk uit voort, dit gaat de agrarische sector breed aan."
Melkveehouder Henk Dijkshoorn uit Schipluiden neemt geen blad voor de mond. Hij was wel aanwezig op het Malieveld en hekelt de verantwoordelijken:
"We krijgen vaak en bijna overal de schuld van, een beetje teveel naar onze zin. Er zijn grenzen en daarom was het tijd voor actie. Het was een mooie dag in Den Haag, afgelopen dinsdag. Prachtig om te zien hoeveel boeren er op de been waren om te protesteren tegen dit onmenselijke beleid. Iedereen vond het een topactie, die op een enkele schermutseling na heel ordelijk verliep. En ja, bij een boerenprotest horen trekkers. Machtig mooi om te zien dat we met 2200 trekkers het hele Malieveld bevolkten. Let wel: boeren nemen niet zo makkelijk een dag vrij. Dat doen ze niet voor de lol, dan moet het echt ergens over gaan."

Kwade genius
"Vooral de linkse politiek, met D66 en GroenLinks als kwade genius aan het roer, is een blok aan ons been. Zij en sommige 'criminelen' in de media, die maar raak schrijven en van toeten noch blazen weten. We worden al jaren achtereen geconfronteerd met een opeenstapeling van regels. De nieuwe regelgeving is nog niet geïmplementeerd of we worden alweer met een volgend pakket regels om de oren geslagen. Nu staat stikstof hoog op de agenda en dan maar vooral ongenuanceerd roepen dat de veestapel gehalveerd moet worden. Ik begrijp niet dat wij boeren in deze discussie altijd het onderspit moeten delven. Twee jaar geleden hebben we in het kader van de fosfaatregulering al 8,5% vee in moeten leveren. Laat ons maar eens een keer met rust. Pak Schiphol aan, met zijn vele illegale vluchtbewegingen. Ga bij het verkeer of de bouw te rade, daar valt genoeg winst te halen."

Longen
"Wij zijn al jaren bezig om goed te doen onder meer door bemesting van de grond. Let wel: onze eigen hectares grond, waar veel gras groeit en niet zo'n beetje ook. Gras wat veel stikstof en CO2 gebruikt om te kunnen groeien. Het agrarisch landschap werkt als de longen van Nederland. Hoe minder groene weilanden, hoe meer luchtvervuiling. Ik hoor boeren steeds vaker zeggen dat ze er mee willen stoppen. Ook voor alle partijen eromheen, zoals de toeleveringsbedrijven, is het niet rendabel meer als dit allemaal doorgaat. De Nederlandse landbouw staat op de wereldschaal bekeken hoog aangeschreven."

Hypocriet
"Ons melkveebedrijf ging over van vader op zoon, ik heb er inmiddels bijna dertig jaar boeren opzitten. Mijn vrouw Jolanda buigt zich over de gratis boerderij educatieles die we in de aanbieding hebben voor leerlingen van basisscholen uit de regio. Hiermee brengen we stad en platteland dichter bij elkaar. Dus, het is niet iets waar je zomaar even afscheid van neemt. Het boerenbedrijf was er altijd al, het aantal koeien is in de loop der tijd drastisch afgenomen. Ter vergelijking: ik heb 2,5 koeien staan per hectare grond en in Nederland wonen nu gemiddeld al 6 mensen per hectare, dus waar hebben we het dan over? Bij problemen weet de politiek ons altijd gauw te vinden. Jullie stoten teveel uit, los het zelf maar op. Super oneerlijk en super hypocriet. Het vee moet weg. We importeren ons voedsel wel uit het buitenland. En hoe wordt dat naar Nederland vervoerd? Met het vliegtuig. Nee, dat schiet lekker op! Kom eens meten bij ons en zie dan hoe het daadwerkelijk staat met de stikstofuitstoot. Of ik gerustgesteld ben na de demonstratie? Niet echt, ik ben bang dat wij weer het kind van de rekening worden. Daarom hebben de hardliners onder ons het al over nieuwe acties."

Uitspraak minister
Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, blijkt een cruciaal woordje te zijn vergeten, toen ze de boeren op het Malieveld een hart onder de riem stak. In plaats van de zekerheid dat de veestapel NIET gehalveerd zou worden gedurende haar bewind, bedoelde zij te zeggen dat er geen GEDWONGEN halvering van de veestapel plaats zal vinden.

Wordt dus ongetwijfeld vervolgd. Nog veel (stik)stof tot napraten...