Het college van B en W, verzameld op het bordes van het stadhuis na het aanbieden van de begroting
Het college van B en W, verzameld op het bordes van het stadhuis na het aanbieden van de begroting Foto:

Begroting 2020: scherpe keuzes voor nu en de toekomst

DELFT - In de begroting voor 2020 maakt het college van burgemeester en wethouders scherpe keuzes voor nu en de toekomst. Keuzes in het belang van alle Delftenaren. De begroting is vrijdag 20 september aangeboden aan de raad ter besluitvorming.

Delft herstelt zich financieel, nieuwe bezuinigingen zijn niet nodig. De begroting is structureel in evenwicht. In 2020 gaan de woonlasten niet omhoog. De afvalstoffen- en rioolheffing blijven gelijk. De onroerendzaakbelasting krijgt alleen een reguliere correctie voor inflatie.
In de nieuwe begroting is voor 22 miljoen euro aan nieuwe investeringsvoorstellen opgenomen, bestemd voor de vijf opgaven van het college uit het bestuursprogramma. Dit zijn: stevige basis, sterke wijken, maakindustrie, energietransitie en mobiliteitstransitie.

Opgaven en ambities
Naast grote opgaven staan de grote ambities van het college met de stad. Omdat niet alle ambities uit het bestuursprogramma in deze bestuursperiode haalbaar zijn, maakt het college heldere keuzes. De investeringsruimte binnen de begroting wordt gepast gebruikt om nieuw beleid mogelijk te maken en om nieuwe initiatieven te stimuleren. Daarbij blijft er financieel ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. De opgaven uit het bestuursprogramma zijn vertaald in een investeringspakket van circa 45 miljoen euro, waarvan 22 miljoen euro in deze begroting staat. Het college trekt ook meer geld uit voor bestaande activiteiten. Dit is voor 2020 3,1 miljoen euro, voor 2021 2,6 miljoen euro en voor 2022 0,5 miljoen euro, en structureel jaarlijks 1,35 miljoen euro.

Aan de slag
Het accent ligt op een stevige basis. Delftenaren kunnen rekenen op voorzieningen die ze nodig hebben, een buitenruimte die op orde is en een goede gemeentelijke dienstverlening. Dat betekent extra investering in wegen, bruggen, riolen, in schoolgebouwen en sportvoorzieningen.

Delft is een sterke stad met sterke wijken. Bestaande wijken worden versterkt, bijvoorbeeld de Kuyperwijk, waar een corporatie toekomstbestendige woningen realiseert. De gemeente stimuleert de bouw van nieuwe woningen, zoals op De Staal en in de Reinier de Graafbuurt. In het sociaal domein zet de ingezette transitie door.

Er zijn kansen voor meer werkgelegenheid in de (innovatieve) maakindustrie. Nieuwe verbindingen tussen onderwijs- en kennisinstellingen en bedrijfsleven stimuleren dit. Op Schieoevers komt ruimte voor nieuwe bedrijvigheid, in combinatie met wonen en recreƫren.

De mobiliteitstransitie is gericht op een goed bereikbaar Delft, ook in de toekomst. Gewerkt wordt aan de ontwikkeling van station Delft Campus. De vernieuwing van de Sint Sebastiaansbrug ligt op schema. De toekomstige Gelatinebrug versterkt de fietsinfrastructuur.

De energietransitie zet door. Het college ondersteunt initiatieven in buurten en wijken om aardgasvrij te worden. Een warmtenet in Voorhof en Buitenhof is dichterbij gekomen: met woningcorporaties is overeengekomen om huurwoningen te gaan voorzien van duurzame warmte. En er komt een energieloket, voor advies over maatregelen die Delftenaren nu al kunnen nemen.

Samenleven
Het is belangrijk dat mensen vanuit verschillende achtergronden elkaar ontmoeten in de stad en hier vreedzaam samenleven, met respect voor en bescherming van ieders vrijheid. Veel Delftenaren zetten zich dagelijks in voor de stad en voor elkaar. Het college stimuleert daar waar mogelijk gemeenschapszin en onderlinge betrokkenheid.

Zie ook: www.delft.nl/begroting