Laat het onderhoud aan uw kozijnen niet versloffen om verder onheil te voorkomen
Laat het onderhoud aan uw kozijnen niet versloffen om verder onheil te voorkomen Foto:

Check de staat van uw kozijnen op tijd!

DELFT - Het schilderwerk in het algemeen maar in het bijzonder van houten bouwdelen zoals kozijnen verdient periodiek de aandacht. Wordt er te lang gewacht met het schilderen van hout, dan ontstaat scheurvorming in de beschermende verflaag en kan regenwater in het hout binnendringen. Dit leidt tot houtrot van het kozijnhout. De herstelkosten blijken vaak een veelvoud van de 'vergeten' schilderbeurt.

Kleine en grote beurt
Tijdens inspecties komen gecertificeerde schildersbedrijven te vaak tegen dat de zogenaamde liggend kozijndelen, de dorpels, verschraald zijn of zelfs scheurvorming van het verfwerk vertonen. Hierdoor kan eenvoudig water intreden en dit kan tot houtrot leiden. Met name bij de hoekaansluitingen van kozijnstijl met –dorpel staat de naad relatief snel open. Te vaak zegt men dat het hele schilderwerk 'net' is gedaan. Meestal blijkt al langer geleden. Denk niet meteen dat weer al het schilderwerk moet worden gedaan. De kleine schilderbeurt dient halverwege de cyclus van een grote beurt te worden uitgevoerd en is met name bedoeld om het liggende, sneller verouderende verfwerk, over te schilderen. Als men hier op tijd bij is, voordat de verf scheurvorming vertoont, kan worden volstaan met overschilderen.

Kleine beurt
Een kleine beurt bestaat uit de volgende handelingen: afstoffen verfwerk; het nat reinigen/ontvetten van het bestaande verfwerk met een spons; licht opschuren bestaande verfwerk op liggende delen en onderste deel (ca. 15 cm) van de stijlen; overschilderen liggende werk en onderste deel van de stijlen.

Grote beurt
Een grote beurt bestaat uit handelingen die betrekking hebben op het hele kozijn: afstoffen verfwerk, het nat reinigen/ontvetten van het bestaande verfwerk met een spons; opschuren van het bestaande verfwerk van het hele kozijn; loszittende verf(top)lagen verwijderen middels schrappen of excentrisch schuren; kaal gekomen plaatsen voorprimeren; nietgaten spijkergaten, houtrot etc. repareren; overgronden gehele kozijn; aflakken gehele kozijn.

Welke onderhoudscyclus moet men aanhouden? Dat zie je aan de verwering van het verfwerk. Verf dat dof is geworden, verkrijt, dient te worden overgeschilderd. Check dit door met een natte vinger over de verf te vegen. Zit er verf(pigment) op de vinger? Hét teken dat er geschilderd moet worden. De verwering van de verf is sterk afhankelijk van:
1. Locatie van het kozijn. De belasting van weersinvloeden is op zuid(west) georiënteerde gevels groter 2. Kleur van de verf. Hoe donkerder de kleur van de verf, hoe warmer deze wordt en ook hoe sneller deze verweerd 3. Afscherming van de kozijnen. Kozijnen die van boven worden afgeschermd door een galerij of balkon kennen minder verwering, minder regenbelasting en daarmee een verminderde kans op houtrot.