DELFT - In het weekend van 14 en 15 september exposeren maar liefst twee musea in het voormalig St. Joris Gasthuis die gezamenlijk inzicht geven in zowel de fysieke als psychische gezondheid van de mens.

Historisch Joris
Vanaf de 14e eeuw werden psychiatrische patiënten uit Delft en omgeving opgevangen en behandeld in het "buitengesticht Sint Joris Gasthuis". Anno 2019 worden nog steeds patiënten op die plek behandeld door GGZ Delfland. In het monumentale hoofdgebouw is nu een museum gevestigd van Genootschap Historisch Joris. De 'behandeling' is door de laatste eeuwen en decennia behoorlijk veranderd. Sommige tentoongestelde attributen voor behandeling zouden we nu met mishandeling associëren.

Asbestmuseum
In het St. Joris Gasthuis is tevens een expositie van de International Asbestos Awareness Foundation (IAAF) te zien. Doel van het IAAF is om een bijdrage te leveren aan het voorkomen van inademen van asbest en gevaarlijke stoffen. Asbest werd tot nog maar kort geleden als een wonderproduct gezien. De gevaarlijke asbestvezeltjes werden door allerlei producten heen gemengd: golfplaten, bloembakken, vloerzeilen, lijm en kit maar ook in filters van sigaretten, nepsneeuw en engelenhaar voor op je kerstboom, handschoenen en kleding voor brandweermannen etc. Tijdens de Open Monumentdagen kunnen bezoekers kennismaken met de zeer uitgebreide collectie van het asbestmuseum, die naast (veilig verpakte) monsters van diverse soorten asbest, ook tal van toepassingen van het bouwmateriaal bevat, zoals speelgoed, huishoudelijke apparaten, KENT sigaretten en zelfs veiligheidsmaskers. Daarnaast is een groot aantal reclame-uitingen en bijzondere kunstwerken te bezichtigen.
Adres: het voormalige Psychiatrisch Centrum St. Joris aan de St. Jorisweg 2. Zaterdag tussen 10.00 - 17:00 uur, zondag tussen 12.00 en 17.00 uur.