Medewerker Tessel de Jong dient één van de eenden in de Wildopvang Delft e.o.
iets toe om aan te sterken.
(foto: ML)
Medewerker Tessel de Jong dient één van de eenden in de Wildopvang Delft e.o. iets toe om aan te sterken. (foto: ML)

Wilde diersoorten in gevaar, Wildopvang Delft e.o. helpt

DELFT - Voor de mensen is deze warmte soms niet uit te houden. Laat staan voor dieren, die niet altijd zelf voor verkoeling kunnen zorgen.

Gelukkig is er daarom de Wildopvang Delft en omstreken aan het Linnaeuspad. Hebben jullie het extra druk is dan ook de eerste vraag die in je opkomt. "Dat valt wel mee", zegt Winanda de la Rambelje-Mergler. "De drukste maanden zijn voor ons mei en juni. En toch worden er nu veel dieren met verlammingsverschijnselen gebracht. Als het lang niet regent, dan krijg je warm en stilstaand, zuurstofarm water in de sloten. Eenden, meerkoeten, ganzen en ook zwanen kunnen door botulisme verlamd raken."
Ook een droge grond als gevolg van langdurige droogte levert vaak zieke dieren op. "Slakjes en wormen zijn voor merels bijvoorbeeld niet meer te vinden. En aan de bomen hangt niet echt veel fruit", gaat ze verder. "En we bereiden ons ook weer voor op de egels. Moederegels brengen hun nestjes groot, maar de baby-egels zijn afhankelijk van eiwitrijk voedsel, zoals wormpjes en slakken."
Als je zelf een lusteloos dier ziet, in de tuin of in een sloot, bel dan bij twijfel de opvang. Of breng het direct langs. "Zelf kunnen mensen bijvoorbeeld zorgen voor ondiepe schaaltjes water in de tuin, zodat dieren zich kunnen badderen en koelen. Voor egels kun je blikvoer buiten zetten. Onze oproep is vooral om een beetje alert en bedacht te zijn", aldus Winanda. "Maar er zijn nog tal van andere redenen waardoor wilde diersoorten in de problemen kunnen komen."
De Wildopvang Delft e.o. aan het Linnaeuspad 5 is bereikbaar via (015) 215 78 38. En een mailtje sturen kan ook, gebruik daarvoor het volgende emailadres:
contact@vogelopvangdelft.nl.