Gelijk oversteken: Leo van der Lee met Joke Berkien, Angelique Hendriks en Els van Heijenoort van Speeltuin Geerweg (Foto: Koos Bommelé)
Gelijk oversteken: Leo van der Lee met Joke Berkien, Angelique Hendriks en Els van Heijenoort van Speeltuin Geerweg (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Laat je niet tegenhouden door wie dan ook'

DELFT – Delft op Zondag portretteert dit jaar elke maand een zogenaamde Doorkijker. Doorkijkers zijn Delftenaren die, ondanks de tegenstromen en tegenwinden, hun weg proberen te vinden in de doolhof die maatschappij heet. Het idee is deels geënt op het schilderij "De binnenplaats van een huis in Delft" van Pieter de Hooch uit 1658. Deze maand is Leo van der Lee de Doorkijker.

door Michael Reuser

Wie het leuk vindt om af en toe met een groep te eten kan – sinds een paar jaar al weer – terecht in buurthuis Onder de Schie. Een team vrijwilligers onder leiding van 'chef-kok' Leo van der Lee tovert daar elke twee weken een driegangenmaaltijd tevoorschijn voor het luttele bedrag van 5 euro. Buurtrestaurant 'Schuif 's aan' opent de deur om 17.00 uur en het eten dampt op tafel vanaf 18.00 uur.

Ome Kees
Leo (Leendert) van der Lee is wat je noemt een originele Delvenaar. Geboren (1948) en getogen in de Prinsenstad en – behoudens een klein uitstapje naar Midden-Limburg – al zijn hele leven inwoner van deze stad. Als directe nazaat van het bekende transportbedrijf ligt daar ook het begin van zijn werkzame leven, in de logistiek: planner plat vervoer en kranen. Maar er komt een wending. Van der Lee: "Mijn vader Jan overleed (in 1972, red) en ome Kees liet zich uitkopen om een benzinestation te beginnen aan de Bras. Daar zat een koffiebar naast en die ben ik gaan huren. Dat was één groot feest. Zo ben ik de horeca ingerold."
Na een jaar huren wilde Van der Lee de zaak (huur 2500 gulden per maand !) kopen maar dat lukte niet. "Ik had mijn groot rijbewijs gehaald in Limburg en hoorde dat daar iets leeg stond. Zo ben ik een café-restaurant begonnen. Na vijf jaar huur wilde ik het kopen maar dat lukte weer niet. Toen was ik gauw pleite. Voor een ander zijn winst werken dat schiet niet op."

Aanbevelingen
En zo zat Van der Lee ineens weer in Delft, in zijn oude beroep: logistiek manager, onder meer bij Big Lift en Mammoet. "Dat heb ik tot 2002 gedaan. Toen werd mijn vrouw ernstig ziek en ben ik gaan mantelzorgen (van 2002 tot 2011, red)". Maar het horecabloed bleef ook kriebelen. "In die periode ben ik weer begonnen met cateren. Ik verhuurde mezelf als mobiele kok. Overdag was ik thuis en kon ik voor mijn vrouw zorgen, in het weekend en 's avonds waren de kinderen thuis en was vaders aan het werk."
Naast de mantelzorg en de catering is Van der Lee ook elders actief in het Delftse. In 2006 raakt hij betrokken bij het project Ouderenproof. "Vanuit Sport 2000 ben ik als vrijwilliger gekoppeld aan Ouderenproof. We hebben met 24 m/v heel Delft in kaart gebracht op het gebied van zorg en samenleving enerzijds en doorgankelijkheid anderzijds. Daar zijn 51 aanbevelingen naar de gemeente uit gekomen. Eén daarvan was samen eten."

Lange Keizer
Rond 2011 is de gemeente bezig met het afstoten van buurthuizen. De stichting Onder de Schie wordt opgericht. "We probeerden het pand te kopen van de gemeente maar dat bleek moeilijker dan gedacht. Ik ben toen om de tafel gaan zitten met de directie van De Lange Keizer (kinderopvang, red). Wij kenden elkaar goed, ik kookte al sinds 2004 op verschillende van hun locaties. Na een dag was het rond en hebben zij het pand gekocht. Sinds 2011 zijn we – Heleen en Rob van 't Hoff en Saffa Khafhati en ik – daar elke twee weken aan het koken, voor zo'n 25 a 32 man. We doen zelf de boodschappen en het menu wordt bepaald door het seizoen en door de aanbiedingen. We houden elke keer zo'n 50 euro over en dat spaarpotje gebruiken we voor een oudejaarsfeest."

Tegenslagen
Leo van der Lee heeft zijn portie tegenslagen hier en daar wel gehad, maar hij blijft stug doorgaan. "Als je samen iets doet voor de buurt of anderen, voelt dat goed. Laat je niet tegenhouden door wie dan ook. Houd je doel te allen tijde in het oog."
Restaurant 'Schuif 's aan' is te vinden in Buurthuis Onder de Schie aan de Rotterdamseweg 51a. De eerstvolgende openstelling is op donderdag 29 augustus. De kosten bedragen 5 euro per persoon, exclusief drankjes. Aanmelden via Leo van der Lee: lee@casema.nl.

Nieuwe doorkijker
Doorkijkers zijn Delftenaren die, niet gehinderd door tegengas, -stroom of -wind, hun doel in het oog blijven houden. Mensen die verder kijken, die hun blik verruimen. Doorkijkers is een idee van platform Delftse Bruggen in samenwerking met Delft op Zondag. Voor alle eerdere Doorkijkers: kijk op bit.ly/doorkijkers. Wie suggesties heeft voor eventuele nieuwe Doorkijkers, mail naar delftsebruggen@xs4all.nl.