De verbouwing van het voormalige Legermuseum is in volle gang (Foto: Koos Bommelé)
De verbouwing van het voormalige Legermuseum is in volle gang (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Herontwikkeling ArsenaalDelft loopt vertraging op

DELFT - Het zal u niet ontgaan zijn. Het complex van het voormalige Legermuseum/Armamentarium wordt verbouwd tot hotel, restaurant en congrescentrum door de ontwikkelaars Driestar BV en cepezedprojects b.v.

Door Ruud Stift

In het bestemmingsplan voor dit gebied heeft de gemeente twee bruggen voor voetgangers en fietsers opgenomen. Tegen één van de bruggen, die aan de zuidkant naar de Oude Delft loopt, heeft Delfia Batavorum bezwaar gemaakt.

Peter Jonquière, voorzitter van de commissie Behoud Stadsschoon van Delfia Batavorum:
"De procedure liep tot en met de Raad van State. Onze vereniging vindt dat de brug het historische waterplein aan de zuidkant aantast. Dat moest vroeger open blijven, omdat in het gebouw munitie werd opgeslagen. De gemeente vindt dat het schiereiland goed bereikbaar moet worden en daarvoor zouden twee bruggen nodig zijn.
De Raad van State heeft op 3 juli 2019 een uitspraak in deze zaak gedaan en komt tot het oordeel dat Delft terecht de ontsluiting van Het Arsenaal het zwaarst heeft laten wegen. De Raad van State vindt wel dat Delfia Batavorum er terecht over klaagt dat de gemeenteraad een kritisch advies over de brug van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed niet aan het bestemmingsplan heeft toegevoegd. Dat had wel gemoeten. Om formele redenen verklaarde de Raad van State het beroep van onze verenging daarom gegrond. Kortom: we hebben procedureel winst geboekt, maar dat telt slechts als een Pyrrhus overwinning.
De gemeente Delft is door ons gewezen op een fout en die moet worden hersteld. Wat we dus wel bewerkstelligd hebben is een aantal weken vertraging. De gemeente moet binnen 16 weken met een aangepast bestemmingsplan komen, met inachtneming van het kritische advies. De raad was hier niet over geïnformeerd, dat was slordig en onachtzaam. Dit soort fouten mag een gemeente gewoon niet maken."

Stukje Gouden Eeuw
"Laat onverlet dat wij nog steeds van mening zijn dat die brug daar, aan de Oude Delft, totaal niet op zijn plaats is. Het is slecht voor het stedenbouwkundige beeld. Je verpest er het uiterlijk mee. Sinds 1950 is er voor die locatie nooit een brug verzonnen in welk bestemmingsplan dan ook. In het Biedboek van het Rijksvastgoedbedrijf voor de verkoop van Het Armamentarium in 2014 werd het historisch belang nadrukkelijk onderstreept. Het werd omschreven als een 'stukje Gouden Eeuw op en toplocatie, met een hoge cultuurhistorische waarde voor stad en land'.
Die tweede brug dient tot niets. Het verbindt de Oude Delft met het puntje van het te bouwen terras. Vanaf de Zuidwal zie je de andere brug liggen. Het is gewoon geen voor de hand liggende plek. Op de fiets zou je tegen de richting in moeten rijden om er te komen, dat is toch onhandig? Als je iets moois hebt, dan moet je er zuinig op zijn. Inmiddels heeft ook de Delftse Kwaliteitskamer zich kritisch uitgelaten over de geplande brug aan de Oude Delft-kant."

Terras
"Over het terras wat er moet komen, er zijn twee opties: een drijvende en een vaste variant. Drijvend zien wij als lastig. Waarom niet gewoon een terrasboot? Daar bestaan regels voor. Die zorgen ervoor dat er in ieder geval geen muziek of ander geluid te horen mag zijn diep in de nacht. We zijn ook benieuwd naar de akoestische rapportage."

Menno Rubbens, directeur cepezed projects:
"Ja, het proces gaat nu een paar maanden langer duren. Desondanks blijven onze plannen intact. De bezwaren waren niet gericht tegen de bouwplannen an sich, laat dat helder zijn. Of we op schema liggen? De gehele restauratie van de buitenste schil is inmiddels afgerond. Het monumentale pand is in oude staat terug gebracht, dit alles in nauw overleg met de gemeente en een speciaal toegewezen monumentopzichter. Het waren geen grote ingrepen hoor, het was voornamelijk cosmetisch, kleine ingrepen. De belangrijkste ingreep was het bijplaatsen van een aantal ramen, naar het voorbeeld van hoe het gebouw er vroeger uitzag. Het hotel moet plaats bieden aan 60 kamers en er komt een restaurant in het voorste witte gebouw, op de begane grond. Hierboven komt een congresruimte/zalencomplex en we zijn nog bezig met een huurder voor de ruimte onder het hotel. Voor deze 900 m2 zoeken we een culturele partner. Omdat we te maken hebben met een monumentaal pand, kan de planning soms tegen vallen. Begin volgend jaar moet het aan de exploitanten worden opgeleverd. Ik verwacht dat 'alles' pas in het derde kwartaal van 2020 operatief zal zijn."

Overleg
"We zitten nog midden in het overleg met de gemeente en het waterschap inzake het terras. Dat moet zo laag mogelijk uitpakken in verband met het zicht op het monument, dus de optie terrasboot vervalt hierdoor. Welk terras uiteindelijk zal worden gebouwd? Dat hangt ook samen met de mate van onderhoud."

Het iconische witte gebouw aan de Korte Geer (Foto: Koos Bommelé)