De overlast in de Mina Krusemanstraat kan door de politie niet worden beteugeld (Foto: Koos Bommelé)
De overlast in de Mina Krusemanstraat kan door de politie niet worden beteugeld (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Overlast Mina Krusemanstraat bereikt hoogtepunt

DELFT - Bewoners van de Mina Krusemanstraat zijn ten einde raad. Al jaren wordt de wijk ontsierd door groepjes hangjongeren. Een bewoner kwam op het spreekuur van de redactie om de zaak aan te kaarten.

Door Ruud Stift

De bewoner, die om moverende redenen niet met zijn naam in de krant wil, vertelt dat het voornamelijk in de avonduren een drukte van belang is in de straat. "Ze zijn er nooit vroeg, pas 's avonds wordt het hier druk. Bij rotweer staan ze te schuilen onder het viaduct van de Buitenwatersloot. Je moet rekenen, onze straat is doodlopend, tussen het gebouw met de buitenlandse studenten en een woonwijk in. Ik heb een BOA horen zeggen dat de politie, juist omdat het hier doodloopt, weinig zin heeft om te komen. Het is inmiddels zo erg 's avonds dat sommige bewoners met de ramen dicht slapen vanwege de herrie die ze maken. En dat is met die hitte van de afgelopen dagen natuurlijk niet fijn. Als we vragen aan de politie: 'Waarom niet iets vaker surveilleren?' krijgen we als antwoord van de wijkagent: 'Als ik naar kantoor ga, kom ik er langs.' Hij constateert dat er dan niemand staat. Ja, dat klopt, zo vroeg staan ze er nog niet, ze slapen liever uit."

Aangifte
"Twee weken geleden hebben we aangifte gedaan van overlast. Ze zouden 'het meenemen'. Wijkagent Mark Vierling zegt dat ze 'ermee bezig zijn'. Deze onrust duurt nu al een jaar of twee, de buurt is het spuugzat. Ze laten gewoon hun zooi: lachgaspatronen, zakjes waar drugs in hebben gezeten, naalden en zelfs plastic tasjes met 'behoeften' slingeren op straat. En ze pissen in de inhammen van de elektriciteitshuisjes. Het is te ranzig voor woorden."

Troep
De eigenaar van de buurtkapper, Kapsalon Vera, sluit zich aan bij de woorden van de bewoner. "Het is niet te geloven wat een troep we bijna dagelijks aantreffen bij de parkeerplaats. Als de politie komt, zijn ze natuurlijk net weg. Maar we maken er steeds melding van in de hoop dat er eindelijk iets mee gebeurd. De politie zegt dat ze pas wat kunnen doen, als ze ze op heterdaad kunnen betrappen. Wij hebben voor de veiligheid een camera geïnstalleerd, maar die beelden mogen vanwege de VGA niet worden gebruikt, dat is toch van de gekke? Vooral de mensen hier recht tegenover hebben er veel last van, ik begrijp dat die het bijna niet meer trekken. Maar ja, wat kan je doen? Als de politie al niets kan uitrichten, wat kunnen wij dan nog? De BOA's? Laat me niet lachen, die weten je alleen te vinden als je je precariorechten nog niet betaald hebt. Ik heb ook regelmatig kentekens doorgegeven van de auto's waar ze in af- en aanrijden. Ook daar doet de politie niks mee. Wij zijn twee dagen in de week 's avonds open, maar het schijnt voornamelijk bal te zijn op de dagen dat we dicht zijn in de avond. Ook de dojo hiernaast heeft er last van. Dan stormt er nog weleens zo'n breedgeschouderde man naar buiten en dan rent het hele groepje weg."

Reactie woordvoerder politie:
"Ik heb contact gehad met de wijkagent en hij vertelde mij het volgende over de Mina Krusemanstraat: De locatie is inmiddels enkele jaren bekend bij ons en wordt ook regelmatig bezocht tijdens de surveillance, zonder dat hier personen worden aangetroffen. Door het ontbreken van voldoende meldingen hebben wij nog geen duidelijk beeld gekregen over het eventuele drugsgebruik en de overlast."