De trimaran solar boat van de TU Delft waar in de TEC Factory verder aan wordt gesleuteld (Foto: Sunny Gardeur)
De trimaran solar boat van de TU Delft waar in de TEC Factory verder aan wordt gesleuteld (Foto: Sunny Gardeur) Foto:

De TEC Factory: open voor innovatieve ondernemers

DELFT - Peter de Vreede, bestuursvoorzitter van de TEC Factory, heeft goed nieuws te melden.

Door Ruud Stift

Het college van het bestuur van de TU Delft, één van de 'Founding Fathers', heeft een belangrijke bijdrage gestort voor de verdere ontwikkeling van het project in het lopende jaar. De gemeente Delft heeft schriftelijk laten weten dat ze garant staan voor een drie maanden huurperiode die Van Haaren Vastgoed, eigenaar van het pand, als borg wilde om de ruimte voor tien jaar contractueel aan de TEC Factory te verhuren. Substantiële bijdragen die verdere ontwikkeling mogelijk maken."

Transformator
"De verhuurder heeft ons een half jaar respijt gegeven, waarvoor hulde. Kijken of hij bereid is de huur in de komende tijd gradueel op te laten lopen, we hebben iets meer 'rek' nodig. Ook op het gebied van elektra moet er vermogen bij om meer klanten binnen te kunnen faciliteren en het machinepark te laten draaien. Het technische voorwerk voor de extra transformator is al gedaan. We moeten ons nog bewijzen. Gelukkig worden we gesteund door diverse bedrijven, zoals FESTO BV. Met hen gaan we onderwijstechnisch en projectmatig dingen doen. Aratos, opererend in de space-technology & informatica, wil bij ons een nieuw type drone ontwikkelen die in de stratosfeer dienst kan doen: metingen op het gebied van luchtdruk en warmte etc. Een andere sponsor is Blue Turtles Associates (BTA), die samen met fieldlab SSR Mainports en financiële steun van de Metropoolregio en de TU Delft, in 2018 de basis hebben gelegd voor het TEC Factory-concept. We zijn met andere, innovatieve ondernemers uit de regio in gesprek voor aanvullende steun."

Maker pakket
"The TEC Factory biedt een compleet maakpakket, de MakerSpace: een breed scala aan maakfaciliteiten waaronder verspanings-apparatuur, apparatuur ten behoeve van composietbewerking, elektronica en 3D-printen.
The TEC Factory heeft een interessante deal weten te sluiten met een bekende fabrikant uit Amerika op het gebied van CNC verspaning, Haas Automation Inc. (van het HAAS Formule 1 team!). Zij leveren een serie CNC-machines en trainingsconsoles. Wij mogen ook hun uitgebreide instructiemateriaal gebruiken voor educatieve doeleinden: opleiding en training. In de regio zijn nog 1200 niet ingevulde vacatures m.b.t. de bediening van hightech productiemachines. Wij bieden mensen de mogelijkheid zich bij te scholen of om te scholen zodat deze vacatures vervuld worden."
Prototypes
"Delft heeft bijna geen aanbod van fabrieksachtige hallen. Wij bieden start-ups, scale-ups en innovators de mogelijkheid om een basis neer te zetten voor het bouwen van prototypes. De trigger is ondernemen, experimenteren en avontuur. We gaan ook met het onderwijs in zee. Die hebben niet altijd alle nieuwste machines in huis en ook ervaren vakdocenten verdwijnen. Er zijn bijvoorbeeld bijna geen fijn instrumentmakers meer. Maken is de kern. Om iets te maken op een 'single'-manier, daar komt techniek en programmeren bij kijken. We zoeken naar vervolgbedrijven, zoals Physee, die hier hun ontwikkel lab met fijn instrumentarium heeft staan. Met Laevo, de commerciële bouwer van het exoskelet en Scoozy, die moderne scootmobielen met joystickbesturing bouwen, zijn we in gesprek. Voor het maken en leren maken naar behoefte nodigen we bedrijven uit contact op te nemen. Je hoeft je hier niet te vestigen om iets te (laten) maken. Laevo zocht 400 m2 voor twee machines. Zij zitten vlakbij, bij YES!Delft. Wij hebben de machines, die hoeven zij dus niet aan te schaffen. We faciliteren hen met een complete werkplaats of met een ruimte waar slechts onderdelen gemaakt worden."

Bereikbaarheid
"We zouden niet zover zijn zonder vrijwilligers, zowel in het bestuur als in de Raad van Advies. Hun expertise is goud waard. Dit avontuur gaan we aan met de TU Delft en de gemeente. In september beginnen we met de MakerSpace, de benodigde aanpassingen vinden in augustus plaats. Verder zijn we in gesprek met ROC, verschillende VMBO's en Hogescholen. Onze bereikbaarheid is groot. We zitten op vijf minuten van station Delft-Zuid. Onze 'spread' m.b.t. de regio is ruim voldoende. We bieden een breed businessmodel, in hapklare brokken. De TEC Factory, geïnitieerd door Frans van der Meijden (TU Delft) en mijzelf, is een verlengmodel van de Dream Hall aan de Stevinweg. De teams die daar innovatieve producten bedenken, kunnen bij capaciteitsproblemen bij ons terecht om hun product te vervolmaken. We make space for the makers!"
The TEC Factory, Schieweg 25, 2627 AN Delft. 06-53410617 / welcome@thetecfactory.nl Zie: thetecfactory.nl