Het combiteam van TU Delft en VU Amsterdam, dat in het Amerikaanse Nevada het snelheidsrecord snelfietsen voor vrouwen wil verbreken. (foto: PR)
Het combiteam van TU Delft en VU Amsterdam, dat in het Amerikaanse Nevada het snelheidsrecord snelfietsen voor vrouwen wil verbreken. (foto: PR)

Human Power Team op jacht met de Velox 9

DELFT - De nieuwste aerodynamische ligfiets van het Human Power Team wordt zaterdag 27 juli onthuld.

Het Human Power Team is een studententeam van de TU Delft en de VU Amsterdam. De ligfiets is Velox 9 geheten en hiermee wordt in september gepoogd het wereldrecord snelfietsen van 212,8 kilometer per uur te verbreken in de Nevada-woestijn in Amerika. De onthulling vindt plaats in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Mens en techniek
Waar komt het streven van het Human Power Team op neer? Dat is om mens en techniek samen te brengen, om te laten zien wat je puur op menskracht allemaal kan bereiken.
Ieder jaar wordt een fiets geproduceerd, waarmee wordt deelgenomen aan de World Human Powered Speed Challenge in genoemde Amerikaanse plaats. Deelgenomen wordt in het vrouwelijke klassement, waarbij het Human Power Team het met een zo hoog mogelijke snelheid moet opnemen tegen andere vrouwelijke teams. Vorig jaar heeft het team de eerste en tweede plek weten te behalen. Dit jaar wil het team naast het klassement winnen ook het wereldrecord voor Nederland binnen halen. Namens het Human Power Team gaan Rosa Bas en Jennifer Breet de wereldrecord-snelheid van 121,8 kilometer per uur van de Française Barbara Buatois aanvallen.

Pure menskracht
Het Human Power Team bestaat uit 16 studenten die een jaar lang hun studie opzij schuiven voor het project. Naast het produceren van een hightech ligfiets is het ook belangrijk om de atletes zo goed mogelijk voor te bereiden op de poging. Door middel van duur-, kracht- en high intensity trainingen zullen zij aanstaande september in topvorm aan de start verschijnen. Op deze manier doet het team er alles aan om de wereldtitel voor Nederland binnen te halen.