'De tijd zal het leren'

DELFT - De trainer/coach van Ring Pass Heren 1, Mark van Lambaart, denkt dat de spelregelwijzigingen voor het hockey in de klasse van 'zijn mannen', de overgangsklasse, niet veel zullen uitmaken.

"De tijd zal het leren, ik vind het vooralsnog niet onprettig. Wat voor de één een voordeel kan zijn, kan voor de ander minder voordelig uitpakken. Minder fitte teams bijvoorbeeld krijgen nu meer tijd om te herstellen tussen de kwarten door. De nieuwe opzet zal het spel hopelijk sneller, aantrekkelijker maken. In vier kwarten kun je natuurlijk gedoseerd aanzetten om iets te forceren."

Vliegende keep
"Het fenomeen vliegende keep? Daar deden wij al niet veel mee. De vijf meter regel is wel een goede wijziging, hoewel dit ook nog steeds zal afhangen van de interpretatie van de scheidsrechter. Ik hoop dat dit dus wat strikter in de gaten gehouden gaat worden, dat er geen ruimte meer zal zijn voor marchanderen of smokkelen van een metertje hier of daar. Het zal -mits strak doorgevoerd- tot minder misverstanden leiden en dat is mooi meegenomen."

Explosiever
"Het zijn geen wijzigingen waar wij meteen anders door zullen gaan spelen. Het zijn maar kleine nuances die worden aangebracht. Omdat de wedstrijd opgedeeld wordt in vier partjes, kunnen we wel voller gaan. Daar zullen we in de trainingen rekening mee houden, door korter en explosiever te trainen. Voor de tophockeyers is het prima, maar of een meisjesteam C7 nu op vier kwarten van 17,5 minuut zit te wachten?"