De leerlingen van de Internationale Schakelklas op bezoek in de bouwmarkt
De leerlingen van de Internationale Schakelklas op bezoek in de bouwmarkt Foto:

TaalZomer voor vluchtelingen en migranten

DELFT - Deze week begon een groep van 28 jonge vluchtelingen migranten uit onder meer Somaliƫ, Eritrea, Afghanistan, Syriƫ en Rusland aan hun TaalZomer in het Rietveld Theater. Het is vakantie, maar zij zijn gemotiveerd om extra uren aan hun Nederlands te werken.

Het Grotius College Delft organiseert die TaalZomer, met steun van een aantal fondsen, alweer voor de vierde keer in de eerste twee weken van de zomervakantie. De deelnemers zijn leerlingen van de Internationale Schakelklas. Zij zijn 12 tot 18 jaar oud. Twee taaldocenten en twee theaterdocenten begeleiden hen.

Lange adem
Alleen op school is het leren van een tweede taal een zaak van lange adem. Daarom mikt de TaalZomer vooral op versterking van het lef en zelfvertrouwen om de nieuw taal steeds maar weer te gebruiken, ook als je alle woorden nog niet weet. Als je fouten durft te maken en overal contact durft te maken met Nederlands-sprekenden, dan gaat het leren van de taal een stuk sneller.

Houten bankje
Dit jaar dagen taaldocenten de leerlingen uit om in kleine groepjes een prachtig houten bankje te maken. Van de woorden leren die daarmee te maken hebben, het samen ontwerpen, de materialen kopen en op maat laten maken tot het construeren zelf. Dat vraagt natuurlijk ook om een goede onderlinge samenwerking. De leerlingen bezoeken deze week in dit kader een bouwmarkt en volgende week een woonwarenhuis. Parallel leren theaterdocenten de leerlingen zich te redden in lastige situaties. Bijvoorbeeld in een bouwmarkt, als je sommige woorden niet weet of in de onderlinge samenwerking als er verschil van mening is over hoe het moet.

Presentatie
Aan het slot presenteren de leerlingen wat ze hebben gedaan in de theaterzaal van het Rietveld Theater aan hun ouders, verzorgers, docenten en andere betrokkenen. Extra vraag voor die presentatie is wie hun helden zijn en wat die betekenen voor wat zij in Nederland willen bereiken.

Appje
Verleden jaar stuurde een leerling uit Soedan na afloop het volgende appje aan zijn docenten: "Ik ben dankbaar voor jullie. Voor het zomer durf ik niks in Nederlands te zeggen, maar na de zomerschool kun praten, minder bang voelen en contact met de mensen hebben. Jullie hebben me veel geholpen en dat is veel voor mij. Hartstikke bedankt."

Ook dit jaar is zulke feedback de inzet, omdat die precies aangeeft waar het bij TaalZomer om gaat.