In Molen de Roos is een bijzondere expositie te zien
In Molen de Roos is een bijzondere expositie te zien Foto:

Thematentoonstelling in Delftse Molen de Roos

DELFT - Tot en met zondag 27 oktober 2019 is bij de laatst overgebleven molen in Delft een bijzondere tentoonstelling te zien: Molens: de motor van de Gouden Eeuw.

Molens waren in die eeuw van cruciaal economisch en sociaal belang. Zonder molens was er waarschijnlijk niet eens een Gouden Eeuw geweest in Nederland.

Lampenolie
Molens zaagden hout voor de grote VOC-schepen, stampten oliehoudende zaden voor lampenolie, vermaalden kleurstoffen voor verf en mout voor de bierbrouwers. Met innovaties zoals de krukas en de bovenkruier legden ze de basis voor de hedendaagse industrie. Met de groeiende bevolking werd de vraag naar graan, en dus naar korenmolens, groter. Tot op de dag van vandaag is Delftse Molen de Roos daar een zichtbaar en werkend voorbeeld van.

In de tentoonstelling is de Nieuwe Langendijkse molen uitgelicht. Deze laat mooi de economische ontwikkelingen in Delft zien gedurende de Gouden Eeuw, in zijn veranderende functie van molen die water de stad in pompt voor de bierindustrie, naar volmolen voor de lakenindustrie, naar uiteindelijk een wit/verfmolen voor Delfts Blauw.

Speurtocht
Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen de tentoonstelling verkennen met behulp van een speurtocht. Op die manier gaan ze op zoek naar het échte goud van de Gouden Eeuw. De speurtocht (NL & EN) kost 2 euro. Je haalt 'm op in de molenwinkel en een lekkere verrassing uit de tijd van de Gouden Eeuw ligt daar na afloop voor je klaar. Met dank aan Gemeente Delft voor de financiële bijdrage, en aan de molenvrijwilligers voor hun hulp bij het mogelijk maken van de tentoonstelling. Realisatie: Ateliers & Studio Boven, Delft.
Adres: Delftse Molen de Roos, Phoenixstraat 112.
Zie: www.delftsemolen.nl