Ufuk Kobas met haar 'Portret van Rembrandt van Rijn', te zien in het Rijksmuseum!
Ufuk Kobas met haar 'Portret van Rembrandt van Rijn', te zien in het Rijksmuseum! Foto:

Ufuk Kobas hangt in het Rijksmuseum!

DELFT - Vanaf maandag is de expositie 'Lang Leve Rembrandt!' te zien in het Amsterdamse Rijksmuseum. Uit meer dan 8000 inzendingen uit 95 landen zijn uiteindelijk 575 werken geselecteerd die in de Philipsvleugel hangen. Het 'Portret van Rembrandt van Rijn' van de Delftse kunstenaar Ufuk Kobas hangt er ook te pronken. Op een prominente plek, zo is ons verteld.

Door Ruud Stift

Ufuk, geboren in 1952, start haar kunstzinnige carrière in 1972 in Turkije, als animatieassistent en storyboard-artiest, daarna werkte zij als grafisch ontwerper voor diverse reclamebureaus in Istanboel.

Duizendpoot
Eenmaal in Nederland ging ze naar Amsterdam en ging daar in 1982 studeren aan de Gerrit Rietveld Academie. Van 1984 tot 1998 werkte ze als decor-en kostuumontwerper. Daarnaast ontwierp ze posters voor theaterproducties en vrouwenorganisaties.
Duizendpoot Ufuk werkte ook als fotograaf en illustrator voor filmbedrijven, TELEAC, FNV, AOB, Oxfam Novib en het Anne Frank Huis.

Abu Dhabi
Sinds 2000 reist ze met haar man door Europa en het Midden-Oosten en doet ze kunstonderzoek. Daarnaast werkt ze als freelance kunstenaar in verschillende landen.
Vanaf 2004 geeft ze ook Art Workshops in de Abu Dhabi cultural foundation en het Qatar Art Centre (van 2009-2011). Daarnaast geeft ze ook privé-lessen en werkt aan opdrachten voor algemene portretten van o.a. lokale sjeiks.

Illustratrice
Eenmaal teruggekeerd naar Abu Dhabi bleef zij vanaf 2011 werken als schilder en freelance ontwerper/ illustratrice voor tientallen kinderboeken. Deze boeken verschijnen in verschillende talen en worden gepromoot/verkocht op internationale boekenbeurzen.

Heb je al eerder prijzen gewonnen dan wel ergens met een expositie gestaan?
"Nee, ik heb nooit eerder met een wedstrijd meegedaan. Ik heb wel in verschillende landen mogen exposeren: Nederland, Turkije, USA, Abu Dhabi, Dubai en Qatar. In deze landen werd ik geïnterviewd voor TV of voor vakbladen."

Ufuk begon zich vanaf 1990 meer op haar schilderwerk te concentreren. Haar werk belichaamt de vrouwelijke vitaliteit van oude dromen, met behulp van haar eigen unieke technieken. "Mijn schilderijen zijn geïnspireerd op moderne én klassieke kunst, vooral op de fresco's uit vroeger jaren. De schilderijen zijn figuratief abstract, olieverf op canvas en een deel gemengde technieken."

Grote eer
"Nu te mogen exposeren in het Rijksmuseum zie ik als een grote eer. Rembrandt is een meester in experimenteren. Kijk naar zijn vele portretten, hij toverde met zijn kwast en dat mag ik ook graag doen. Ik vond het een leuke uitdaging toen het Rijksmuseum deze wedstrijd uitschreef. Als je bijna 20 jaar in het buitenland hebt gewerkt, merk je hoe de 'Dutch Masters' overal worden bewierookt. Voor het portret van 100 x 120 cm heb ik 'zijn' techniek gebruikt, met een typisch Hollandse achtergrond: koninklijk blauw en oranje en oud-Hollandse tegels. Lichter als contrast op zijn donkere kleurgebruik, hiermee probeer ik licht te geven aan de geest van Rembrandt."