Ronald Snijders: vaak en graag gezien op het North Sea Jazz Festival (Foto: Ploegman Photography)
Ronald Snijders: vaak en graag gezien op het North Sea Jazz Festival (Foto: Ploegman Photography) Foto:

Ronald Snijders: graag geziene gast op North Sea Jazz

DELFT / ROTTERDAM - Afgelopen weekend trad de Delftse dwarsfluitspeler Ronald Snijders (68) op tijdens het North Sea Jazz Festival. Hij is daar een graag geziene gast(speler).

Dit keer op uitnodiging van de groep Arp Frique. Tijdens dit concert van ongeveer een uur speelde hij o.m. zijn eigen compositie 'African Love'.

Maar in de loop der tijd zijn er wel een paar dingen veranderd, volgens de 'pure' muzikant. "Dit jaar mocht ik als artiest alleen maar in de zaal waar we speelden een beetje ronddobberen vooraf en na afloop. Voorheen kreeg je backstage-passen voor elke zaal. Zo heb ik ooit het genoegen mogen smaken om de legendarische bassist Marcus Miller en hiphopsensatie Snoop Doggy Dogg te ontmoeten en twee jaar geleden raakte ik nog in een geanimeerd gesprek met Gregory Porter. Dat vond ik ook altijd het leuke aan NSJ, dat alle muzikanten elkaar kunnen ontmoeten."

Gedaantes
"Ik heb het festival in verschillende 'gedaantes' beleefd. De allereerste keer was in 1980 in het Congresgebouw in Den Haag met mijn band Black Straight Music met o.a. Clark Snijders en bassist Ivor Mitchell. De huidige bandleider van Arp Frique, Niels Nieuborg, lag toen nog in de luiers. Verder speelde ik tijdens deze editie van North Sea ook nog twee keer met de Ronald Snijders band met o.a. drummer Eddy Veldman en bassisten Eric Calmes en Patrick Lauwerends. En met Franky Douglas' band Sunchild met o.a. cellist Ernst Reijseger. Toen NSJ naar Rotterdam verhuisde, speelde ik in Ahoy met mijn extended funk band met o.a. keyboardspeler Glenn Gaddum jr. en drummer Walther Muringen. Mooie herinneringen! Ik speelde met het Surinam Music Ensemble, opgericht door Eddy Veldman en bassist Pablo Nahar. Met gastsaxofonist Bennie Maupin (ex Miles Davis) en Robby Gillis op percussie. Drie jaar geleden trad ik er op met een zelf samengesteld internationaal ensemble met o.a. Bassekou Kouyaté (snaarinstrument uit Mali) en harpist Edmar Castañeda (Colombia), gitarist Rory Ronde, drummer Yoran Vroom en bassist Randy Winterdal. Ik speelde daar eerder ook als gast van de zangeressen Ntjam Rosie en Giovanca.

Toeschouwer
"Als ik niet hoef te spelen, ga ik toch graag naar NSJ. Ik heb Miles Davis gezien. Live was dat een belevenis apart. Het was een man van vlees en bloed, maar hij heeft zo'n fundament neergelegd. Voor mensen die van pure, artistieke muziek houden was hij een godheid. Dit jaar genoot ik heel erg van Gladys Knight (75!). Zij verklapte het publiek dat Marvin Gaye 'I heard it through the grapevine' van haar had gestolen. Maar wat een stem nog, vooral bij de Bond-song 'Licence To Kill' liepen de rillingen over mijn rug. Ik heb verder ook genoten van Lauryn Hill en saxofonist Kamashi Washington. Maar eigenlijk komt de muziek daar niet helemaal tot zijn recht, jazz werkt beter in een intiemere setting, een theater."

Plannen
"Of ik zelf nog muzikale plannen heb? Zeker, dat stopt nooit. Ik componeer 2 à 3 nummers per dag, ben lekker bezig. Ik voel me een gezegend mens, want ik kan doen wat ik wil. Met het Concertgebouw Jazzorkest ga ik een project doen en bij de Nationale Taptoe in Ahoy, van 27 t/m 29 september, speel ik zes keer mee. Verder staan er optredens op stapel met mijn eigen Ronald Snijders band. Ik wil ook graag naar het muzikaal zeer interessante Brazilië."