Roeivereniging LAGA vaardigt maar liefst vier talenten af naar het WK in Florida
Roeivereniging LAGA vaardigt maar liefst vier talenten af naar het WK in Florida Foto:

Roeiers van de toekomst bij LAGA

DELFT - Een nieuwe lichting jonge roeitalenten staat klaar. Vier roeiers van LAGA bereiden zich voor op het WK onder 23 in Sarasota (Florida) op 27 en 28 juli.

Door Jimmy Tigges

"Alle vier eigen kweek", benadrukt Dieuwertje den Besten, lid van de vrouwenacht van de nationale C-selectie. "Uniek voor de vereniging." Net als Maartje Damen (ook vrouwenacht), Tessa Dullemans (dubbelvier) en Daan Vos de Wael (herenacht) roeit Den Besten sinds ze drie jaar geleden aan haar studie begon.De opvallend grote afvaardiging is volgens Den Besten het logische gevolg van de investering in profcoaching. Zo werd onder anderen voormalig bondscoach Susannah Chayes aangetrokken. "Sinds zij bij Laga zit, zit de vrouwensectie in de lift. Zij leidt ook nieuwe coaches op."

Fitheid
Voor het viertal vergt roeien op internationaal niveau veel trainingsactiviteit. Elk weekend vijf sessies op de Amsterdamse Bosbaan, vertelt Vos de Wael: "Zo leer je goed om als ploeg te racen. Richting WK zal de trainingsfrequentie toenemen." Wat fysieke fitheid betreft zit hij als oud-jeugdatleet goed: "Ik sportte negen keer per week, de opgedane conditie en kracht komen goed van pas."

Volgens Dullemans is de selectie van de dubbelvier rond en is zij dus zeker van haar plekje. Dat geldt niet voor iedereen, zegt Den Besten, die desondanks optimistisch is: "Maartje en ik hebben het hele traject doorlopen, onder meer het NK voor kleine nummers gedaan in een twee-zonder. Daar hebben we goed gepresteerd, zoiets telt mee voor de selectie." Vos de Wael: "Bij ons wordt uit tien roeiers de acht en een twee geformeerd, dus iedereen komt in een boot terecht. De acht is wel de prioriteitsboot en dus mijn doel."

Opoffering
Zowel Dullemans als Den Besten zette haar studie on hold om het onder-23-traject zo goed mogelijk te volgen. "Van het combineren van sport en studie werd ik niet gelukkig", vertelt de laatste. "Je hebt wel genoeg tijd, maar de training vergt zoveel concentratie, dat ik het lastig vind om die concentratie thuis ook voor studie op te brengen." Dullemans: "Het reizen kost ook veel tijd, dat is best zwaar. Vanuit Delft is het een grote opoffering, vooral vanwege de intensieve studies. Hier zit je van 9 tot 6 op de TU."

Vos de Wael wil zijn bachelor nominaal halen: "In het begin stond ik van negen tot half zeven in het lab, dat was niet te combineren met een ochtendtraining om zeven uur en een avondtraining. Met de studieadviseur en de topsportcoördinator heb ik besproken dat ik eerder weg kan uit het lab. Je topsportstatus helpt daarbij."

Dromen
Uiteraard hebben de vier hun dromen. Tokyo 2020 is wellicht te kort dag, maar de Spelen van 2024 lonken in de verte. Den Besten: "Ik heb zeker ambities, maar denk wel na over de combinatie met studie. Zolang ik het leuk vind en het goed gaat wil ik proberen om bij de selectie te komen. Op dit moment vind ik het cool om als C-selectie zo dicht mogelijk tegen de Olympische A-selectie aan te zitten."
Vos de Wael: "Als je pas drie jaar roeit, zoals wij, kun je er niks zinnigs over zeggen. Veel belangrijker is dat ik het leuk blijf vinden. Roeien als enige bezigheid in je leven is heel onzeker."

Lees het hele artikel op https://www.delta.tudelft.nl/article/roeiers-van-de-toekomst