Rapport: Woonbron rekende eerlijk af

DELFT - In Poptahof Delft heeft woningcorporatie Woonbron de stookkosten op een juiste manier afgerekend.

Dat is de conclusie in het rapport van ingenieursbureau Cauberg Huygen. De corporatie schakelde dit bureau in om onafhankelijk onderzoek te doen na alle ophef over de afrekening van de stookkosten in Poptahof. Volgens de Warmtewet betaalt iedereen voortaan voor zijn eigen verbruik. Met name voor huurders in woongebouwen zorgde dit voor een groot verschil. De meeste bewoners in Poptahof kregen geld terug, een veel kleiner aantal moest nabetalen. Deze week presenteerde Cauberg Huygen zijn bevindingen aan Woonbron en de bewonerscommissie van Poptahof. Nu uit het onderzoek blijkt dat de manier van afrekenen klopt, is voor Woonbron de discussie over dit onderwerp gevoerd. Dat neemt niet weg dat de corporatie en de bewoners zich onverminderd blijven inspannen voor het beperken van het energieverbruik.

Energiebewuster
In januari van dit jaar bezochten medewerkers van Woonbron de huurders die op basis van de afrekening moesten nabetalen. Deze huisbezoeken gaven inzicht in de oorzaak van de naheffing. Het bleek dat bij de meeste bewoners veel te 'winnen' valt als zij energiebewuster wonen. Denk aan het dagelijks ventileren en luchten. Een droge woning is immers sneller warm. Ook het vrijhouden van de radiatoren is belangrijk. Als deze niet worden afgeschermd door gordijnen, meubels of andere zaken, scheelt dat in het verwarmen van de woning en de stookkosten. Het viel bij de huisbezoeken op dat bewoners de zaken die kapot zijn niet altijd doorgeven aan de onderhoudsdienst van Woonbron. Die plicht hebben zij wel. Als dank voor hun tijd kregen de bewoners energiezuinige tips op papier als naslagwerk en een rol radiatorfolie.

Maatregelen
In 2015 heeft Woonbron voor een bedrag van 5 miljoen euro een omvangrijk onderhoudsproject uitgevoerd aan de woongebouwen in Poptahof die niet worden gerenoveerd of waar sloop of nieuwbouw plaatsvindt. In aanvulling hierop gaat de corporatie de komende tijd extra maatregelen uitvoeren aan de binnenkant van de woningen. Zo start deze maand het vervangen van de radiatorknoppen door thermostaatknoppen. En volgt later dit jaar het vervangen van de geiser door een boiler. Defecten kunnen de oorzaak zijn van meer energieverbruik. Huurders hebben de plicht reparaties te melden aan de onderhoudsdienst van Woonbron. Niet altijd gebeurt dat. De corporatie gaat daarom na de zomer preventieve onderhoudsinspecties in de woningen uitvoeren. De vaklieden geven dan meteen een servicebeurt aan versleten onderdelen zoals hang- en sluitwerk, ramen en deuren. Als bewoners isolerend glas willen, kunnen zij dat tegen een vergoeding aanvragen. Dit geldt overigens voor alle huurders van Woonbron. Al deze maatregelen vinden in 618 woningen in Poptahof plaats en daarom kan de uitvoering nog doorlopen tot volgend jaar.