Guus Mentink vreest voor een stille zomer op de Delftse terrassen (Foto: Koos Bommelé)
Guus Mentink vreest voor een stille zomer op de Delftse terrassen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Liefhebbers van live-muziek vrezen een stille zomer

DELFT - De binnenstad van Delft maakt zich op voor een 'stille' zomer. Het puntensysteem voor de horeca heeft grote gaten geslagen in de programmering. Muziekliefhebbers hopen op betere tijden.

Door Ruud Stift

Guus Mentink is zo'n muziekliefhebber die elke week de behoefte voelt om 'ergens' lekker van live muziek te genieten. Omdat besloten is het evaluatiegesprek van het puntensysteem over de zomer heen te tillen, vreest hij een magere muzikale zomer in Delft.

Burgerbrief
"Ik heb zelfs een burgerbrief gestuurd naar het college, maar daar verwacht ik ook niet 1-2-3 antwoord op. In die brief stel ik nogmaals de vraag wanneer de evaluatie nu eindelijk eens plaats zal vinden. Dit zou worden gedaan in een werkgroep met vertegenwoordiging uit Koninklijke Horeca Nederland afdeling Delft en bewonersgroepen (niet alle belanghebbenden, helaas...), onder leiding van een gemeenteambtenaar. Burgers werden via de stadskrant opgeroepen om hun mening te delen, voor 30 mei. Deze datum ligt inmiddels ruimschoots achter ons. Waar ik en een groot aantal andere 'muziek op het terras minnende' Delftenaren nieuwsgierig naar zijn: Hoeveel reacties zijn er binnengekomen? Wat was de teneur? Wat was de verhouding voor- en tegenstanders van het puntensysteem? Zijn/worden er suggesties gedaan en worden die in de evaluatie opgenomen? Zo ja, welke? Wat is nu de volgende stap? Is er een tijdpad voor deze evaluatie? Want de zomer is in volle heftigheid gestart en veel horeca ondernemers hebben besloten eieren voor hun geld te kiezen door geen bands te programmeren. Wanneer worden burgers nader betrokken in dit proces? De bedoelde gemeenteambtenaar was niet bereid hier op in te gaan, dus daarom richtte ik mij tot het college."

Petitie
"De continuïteit is eruit, afgelopen zondag was er niets te beleven. De band staat tegenwoordig binnen te spelen, terwijl de gasten buiten op het terras zitten. Hoe kunnen we het omdraaien, welke aanpassingen zijn daarvoor nodig? Het liefst ga ik in gesprek met alle partijen: de klagers, de gemeente en de horeca, maar dat wordt niet gefaciliteerd. Vorig jaar heb ik een petitie ingediend, ondertekend door 300 mensen. De petitie werd in dank aanvaard, maar daar werd uiteindelijk niets mee gedaan. Helaas weegt de stem van een minderheid die klaagt zwaarder dan die van de hele 'community'. Het heeft ook te maken met handhaving. Wanneer noem je iets een evenement? Wat valt daar onder? Ga je pro-actief handhaven of pas bij klachten? Ik heb nog steeds de hoop dat er -door de vele signalen die afgegeven worden- naar de burgers geluisterd gaat worden. We hebben gelukkig ook een medestander in de gemeenteraad, Boris Duijff van de SP. Hij vroeg via een motie ook wanneer we de resultaten uit een evaluatie gaan zien."

Data
Gert-Jan Danenberg, zanger/gitarist van de coverband Dann Hill: "Ik heb wethouder Bas Vollebregt op de man af gevraagd 'Wat kunnen we doen om de boel te normaliseren?' En dan niet op basis van aannames of schieten uit de heup, maar gebaseerd op feiten. Dus, kom eens een set van 20 minuten luisteren met iedere partij als publiek. En ga daarna met elkaar in gesprek. Moeten de boxen een kwartslag worden gedraaid? Moet het volume van de bas lager? Een laagdrempelige manier om data te verzamelen. Wat vond men ervan? Wat viel tegen? Wat kan beter? Wat kunnen we makkelijk aanpassen, zodat we een resultaat boeken waar alle partijen zich in kunnen vinden? Niet elkaar uitsluiten, maar inclusie: breed gedragen door alle betrokkenen en transparant gecommuniceerd. Naast muzikant ben ik zelf ook liefhebber. Wat is nodig om de kleinere evenementen, de optredens op terrassen weer op de kalender te krijgen? Publiek, klagers, bewoners van de binnenstad, gemeente, muzikanten en café-eigenaren moeten hier met elkaar beter op inspelen, er iets flexibeler mee omgaan. Misschien kan er, met kleine effectieve veranderingen, al een hoop gewonnen worden."

Zie verder pagina 3