De ondertekenaars van Verantwoord Alcoholgebruik Delftse Studenten, met op de voorgrond v.l.n.r. de heer Van der Hagen van de TU Delft, burgemeester Van Bijleveldt en kinderarts Van der Lelij (Foto: Richard Jetten)
De ondertekenaars van Verantwoord Alcoholgebruik Delftse Studenten, met op de voorgrond v.l.n.r. de heer Van der Hagen van de TU Delft, burgemeester Van Bijleveldt en kinderarts Van der Lelij (Foto: Richard Jetten) Foto: Richard Jetten

Aanpak bewust alcoholgebruik Delftse studenten uitgebreid

DELFT - De samenwerking die vijf Delftse studentenverenigingen, kinderarts Nico van der Lelij (Stichting Jeugd en Alcohol), de gemeente Delft, de Technische Universiteit Delft en het Rode Kruis (afdeling Delft en Midden-Delfland) een jaar geleden zijn gestart is succesvol en krijgt een meerjarig vervolg.

Steeds meer studentenorganisaties sluiten zich aan bij de aanpak gericht op bewustwording en verandering van alcoholgebruik bij studenten. Deze week tekenden de initiatiefnemers een samenwerkingsovereenkomst voor de komende vier jaar, waarbij meer dan tien nieuwe studentenorganisaties betrokken worden. De brede samenwerking is uniek door de integrale aanpak, waarbij het de bedoeling is dat de studenten zelf het voortouw nemen. De besturen van het Delftsch Studenten Corps, D.S.R. Proteus-Eretes, Delftsche Studenten Bond, D.S.V. Sint Jansbrug en K.S.V. Sanctus Virgilius beseffen dat het initiatief voor de verandering in het alcoholgebruik bij studentenverenigingen bij de studenten zelf vandaan moet komen. Alle hulp en ervaringen zijn daarbij meer dan welkom.

Voorbeeld
Joris Tiebosch van de Delftsche Studenten Bond: "Ik ben erg blij met de samenwerking. Door onze verschillende achtergronden voor hetzelfde doel in te zetten kunnen we echt het verschil maken, als voorbeeld voor de rest van studerend Nederland."
Afgelopen jaar werd vooral ingezet op bewustwording, onder meer via voorlichting van eerstejaars studenten en een goed bezocht symposium voor bestuurders van studentenorganisaties met sprekers uit de horeca-branche en de gezondheidszorg. Ook de inzet van meer EHBO'ers bij studentenevenementen en nadenken over cultuurverandering hoorden bij de aanpak. Bij één van de verenigingen is reeds een substantiële daling in de baromzet geconstateerd.

Andere partijen
Studentenvereniging Civitas Studiosorum Reformatorum (CSR) is één van de nieuwe partijen die toetreedt tot de initiatiefnemers. Andere partijen zijn, na het succesvolle eerste alcoholsymposium, geïnteresseerd om mee te denken of de aanpak te volgen. Deze keuze ligt bij de studentenorganisaties zelf. Een aantal van hen zal de overeenkomst mede ondertekenen. De samenwerking zal de komende jaren verder worden uitgebreid.