Ton de Vries: trots op zijn lidmaatschap van de RvA bij De Laatste Eer (Foto: RSAJ)
Ton de Vries: trots op zijn lidmaatschap van de RvA bij De Laatste Eer (Foto: RSAJ) Foto: RSAJ

Ledenraad van De Laatste Eer zoekt nieuw bloed

DELFT - De ledenraad, oftewel de Raad van Afgevaardigden (RvA) van De Laatste Eer zoekt nieuw bloed.

Door Ruud Stift

Ton de Vries (65), enthousiast lid van de RvA, is aan zijn tweede termijn binnen de ledenraad bezig. "De RvA, in totaal een club van 20 tot 25 personen, heeft een controlerende functie. We houden toezicht op de bedrijfsvoering, de financiën en we vergaderen vier keer per jaar met het bestuur van De Laatste Eer. Ik vind het leuk om te doen, want je ontmoet veel mensen en doet nieuwe contacten op. We stellen de nieuwe tarieven samen en benoemen commissie- en bestuursleden. Ons doel is de contacten tussen hoofdbestuur en RvA te onderhouden en verantwoording af te leggen aan elkaar. Zo hadden we laatst een overleg over de verenigingsstatuten. Of deze nog wel 'modern' genoeg waren? Daar werd serieus over gediscussieerd en inmiddels zijn de statuten aangepast naar de huidige heersende maatstaven. Mooi toch, dat je daarin een bepalende rol mag hebben?"

Beetje eng
Toen Ton elf jaar geleden zijn vrouw verloor, was hij zeer ingenomen met de manier waarop De Laatste Eer alles voor en na de begrafenis regelde. "Omdat ik met het idee liep dat ik wat terug wilde doen, reageerde ik jaren later op een bericht in het 'clubblad' van de vereniging, Delfts Leven, waarin ze om nieuwe RvA-leden vroegen. Mensen in mijn omgeving reageren altijd een beetje verschrikt als ze horen dat ik me vrijwillig inzet voor een uitvaartvereniging. Het wordt als een 'beetje eng' bestempeld, terwijl De Laatste Eer bij uitstek een vereniging is die midden in de samenleving staat. En die met vele anderen het leven wil vieren. Zo zijn ze o.a. hoofdsponsor van de Lichtjesavond, ze hebben in Nootdorp en bij Delftse begraafplaatsen een Honey Highway gesponsord en ze ondersteunen Museum Het Prinsenhof. Jaarlijks wordt een maatschappelijk doel gekozen dat met een geldbedrag wordt gesteund, zoals de SamenLoop voor Hoop. Meestal zijn dat evenementen of organisaties met een verbindend karakter, waar mensen mooie momenten met elkaar kunnen delen."

Dwarsdoorsnede
De RvA, het hoogste orgaan binnen de vereniging, is een dwarsdoorsnede van de maatschappij. "Diverse religies uit diverse kernen (Delft, Pijnacker-Nootdorp, Schipluiden) en leden van allerlei pluimage, verschillende nationaliteiten: iedereen kan aansluiten. Eén van onze leden, de heer Ghadimkhani, is laatst zelfs toegetreden tot het hoofdbestuur. Hij beheert de communicatie-portefeuille. Er zijn 11.500 huishoudens lid van De Laatste Eer, het bestuur bestaat uit 5 man. De RvA is het vertegenwoordigende orgaan namens de leden. Door het -in mijn ogen- verkeerde beeld wat mensen hebben bij De Laatste Eer is het wel eens moeilijk om mensen te enthousiasmeren voor de RvA. Daarom doe ik een oproep vanuit mijn hart: Kom eens kennis maken, er wordt hier ook gewoon gelachen en 'normaal' gedaan. Als echte Delftenaar ben ik trots op het feit dat ik dit sterke Delftse merk mag vertegenwoordigen. We worden overal voor uitgenodigd, daardoor voel je je bijna een werknemer. Kenmerk van het bedrijf is dat iedereen, van hoog tot laag, zeer benaderbaar is."

Ledendag
Op 4 en 5 september staat de Ledendag op het menu. "Twee dagen vertier in Theater de Veste. Voor en na afloop van de voorstelling, Joris Linssen & band, even babbelen onder het genot van een hapje en een drankje." Meer weten? Bel: 015-2511188.