Piet-Hein Daverveldt, Jiska Taal, Bram Rosenbrand (Unie van Waterschappen) en Anna Spijkervet
Piet-Hein Daverveldt, Jiska Taal, Bram Rosenbrand (Unie van Waterschappen) en Anna Spijkervet Foto:

Jiska benoemd tot jeugddijkgraaf van Nederland

DELFT - Jiska Taal is gekozen als nieuwe jeugddijkgraaf van Nederland. Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt installeerde Jiska in de Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland voor de periode van een jaar tot voorzitter van het landelijk jeugdwaterschap.

Voorganger Anna Spijkervet van Waterschap Drents Overijsselse Delta droeg de keten na de benoeming over. Jiska (16) is vanaf 2018 lid van het landelijk jeugdbestuur en jeugdbestuurder bij Delfland. Ze woont in Hoek van Holland en heeft haar VWO-diploma op zak. Het komende jaar gaat ze als voorzitter het jeugdwaterschap aansturen. "Na ruim een jaar als jeugdbestuurder heb ik heel veel zin in het voorzitterschap. In dit 'tussenjaar' ga ik de komende tijd aan de slag voor de Unie van Waterschappen om video's en andere content te bedenken/maken voor de social media kanalen, zoals Instagram. Bij Delfland ga ik me meer verdiepen in onderwerpen als hydrologie en ecologie. Deels binnen, maar ook buiten in de natuur."

Jeugdwaterschap
De jeugddijkgraaf is voorzitter van het nationale jeugdwaterschapsbestuur, een groep jongeren tussen de 14 en 18 jaar. De leden vertegenwoordigen de 21 waterschappen. Belangrijkste doel van het Jeugdwaterschap is om jongeren bij het werk van de waterschappen te betrekken: meer bekendheid genereren voor het werk van de waterschappen en proberen de jeugd te interesseren om bij een waterschap te gaan werken. De jeugdbestuurders mochten zelf de landelijke jeugddijkgraaf uitkiezen. De functie is voor een jaar.

Reünie
In 2020 bestaat het jeugdwaterschap 10 jaar. In 2009 werd de 1e landelijke jeugddijkgraaf aangesteld door Delfland: Laura Pierik. In 2010 kwam het landelijk jeugdwaterschap voor het eerst bij elkaar. Jiska organiseert samen met het jeugdwaterschap een reünie.