Bep, Pauli en Wil Paap, vereeuwigd met hun Gouden Klinker
Bep, Pauli en Wil Paap, vereeuwigd met hun Gouden Klinker Foto:

'Voor alle Papen en Paapjes'

DELFT - Vanuit het etalageraam van Atelier Mario aan de Burgwal kijk je recht de Jozefstraat in, de steeg waar sinds gisteren de eerste gouden klinkers het plaveisel sieren.

Voordat Mario op die plek neerstreek, was Burgwal 25-27 vijf generaties lang het adres waar de familie Paap woonde en werkte. Een gouden klinker met de initialen PAAP is dan ook een historische must, vindt Pauli Paap: "Als eerbetoon aan alle Papen en Paapjes!"

"De buurt rond de plek waar nu de Maria van Jessekerk staat, is sinds de reformatie bekend als de Papenhoek: voornamelijk bewoond door katholieken. Ja, en dan heten wij ook nog eens Paap! In 1866 begon mijn betovergrootvader Theodorus Paap er met de verkoop van aardappelen en groente. De zaak ging vervolgens telkens van vader op zoon. Papa en mama namen de winkel in 1945 over. Die hadden weliswaar drie zoons, maar het waren twee van hun vijf dochters die in 1984 het stokje overnamen: mijn zussen Wil en Bep. Eind 2012 vonden zij het welletjes en daarmee kwam een eind aan de Papenhoekse Papenhistorie van de Burgwal."

Pape-trots
"Natuurlijk hebben wij Papen met bloedend hart afscheid genomen van die plek. Van heinde en ver kwamen de mensen om onze gezouten snijbonen en sperziebonen uit het vat te kopen. Met het hele gezin hadden we die bonen na de avondmaaltijd samen afgehaald, onder het zingen van allerhande zelfverzonnen liedjes: we kennen ze nog altijd uit ons hoofd! Ja, we waren als gezin 'Pape-trots' op dat alles. En zo trots ben ik nog altijd, en vandaar die gouden klinker!"
De gouden klinkers zijn te bewonderen in de Jozefstraat in Delft. Vind jij zelf ook iemand goud? Geef een gouden klinker cadeau, voor eeuwig verankerd in Delft. Bestel de klinker via www.delftisgoud.nl of bezoek de pop-up winkel in de VVV Delft (Kerkstraat 3).