Afbeelding
Foto: Willem de Bie

Micha de Bie

Idee, ontwerp, overleg, plan, droog weer, spuitbussen, meetlint, toeschouwers, ladder, hoogwerker; de ingrediënten van de Delftse street-art-artiest.

Waarom wilde je hier gefotografeerd worden?
Deze steeg wordt de plek waar ik de komende dagen aan een street art kunstwerk aan het werk ben.

Waar kan je nog meer kunstwerken van jou vinden in Delft?
In de buitenruimte niet meer omdat het vaak toch tijdelijk is. Wel vind je werk van bij binnen bij Ray brandstore op de Wijnhaven.

Wat zijn de reacties van kijkers?
Voornamelijk positief en zelden negatief. Negatieve mensen roepen vaak lekker veilig vanaf een afstand wat. Mensen die iets positief willen zeggen komen vaak naar mij toe en maken een praatje en stellen vragen.

Hoe ben je gestart met street-art?
Op de schutting van onze eigen tuin begonnen met graffiti. Tijdens mijn studie op het grafisch lyceum, ontwerper zijn bij diverse ontwerpbureaus, mijn studie op de kunstacademie en nu als freelance ontwerper is street art een zichtbare rode draad in mijn werk.

Ben je grafisch ontwerper of kunstenaar?
Beide! De ene dag maak ik een logo op de computer, de andere dag sta ik in een hoogwerker met spuitbussen in mijn handen. Soms zeg ik tegen mijzelf dat ik grafisch ontwerper ben die street art kan inzetten om mijn werk te maken en kunstenaar ben die grafisch onderbouwd is.

Zie jij overal waar je komt direct mogelijkheden om iets te beschilderen?
Ja. Zowel op gebouwen maar ook hele gebieden. Ik probeer ook vaak opdrachten te scoren door zelf met een plan aan te bellen. Met de gedachten: Nee heb je, ja kan je krijgen.

Waar kunnen we nog meer werk van jou bewonderen?
Onder andere op het Teleporthotel en het oude Azivo gebouw in Den Haag, op een bouwschutting rondom de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer, op een playcourt in Leidscheveen en in Rijswijk.
Vragen ze jou soms 'waar van Kooten is'?
Ja dat ook, maar vooral of ik 'familie ben van'. Ik dacht dat dat eerst niet zo was maar het schijnt misschien toch zo te zijn.

Wat doe je nog meer dan de stad voorzien van street-art?
Grafisch werk maken voor Delft overkoepelende projecten. Werken aan magazines en de huisstijl ontwerpen voor ICHANGE en Knapsack. En natuurlijk leuke dagen hebben met mijn zoon Dex en vriendin Louise.

Als ik burgemeester van Delft zou zijn dan…
Zou ik Delft zeker wel zijn authentieke look laten behouden maar wel een moderne frisse touch geven, maar geef de jonge bewoners en bezoekers ook iets om in Delft te blijven of om heen te komen. Delft moet geen grijze stad worden. Je hoeft niet bang te zijn dat Delft zijn huidige identiteit verliest als je daar iets moderns zoals street-art in plaatst.