Marijtje Pronk, de nieuwe directeur van Theater de Veste
Marijtje Pronk, de nieuwe directeur van Theater de Veste Foto: Willem de Bie

‘Ik voel me als Kuifje in Delft’

DELFT – Marijtje Pronk is sinds vorige week de nieuw geïnstalleerde directeur van Theater de Veste. De jaren ervoor was ze verantwoordelijk voor de programmering bij het Nationale Theater en de Koninklijke Schouwburg. Zoals ze zelf zegt 'deed ik ongeveer alles op het gebied van theater behalve zelf op de planken staan'. Met de overstap naar de nieuwe functie is ze ook in Delft komen wonen, waar ze elke dag geniet van haar nieuwe stad: 'Ik voel me een soort Kuifje in Delft, ik ontdek elke dag iets nieuws en geniet enorm van al dat moois!'.

Tekst en foto Willem de Bie

Marijtje groeit op in Alkmaar en vertrekt na haar middelbare school naar Amsterdam voor een studie Cultureel Werk met een afstudeerscriptie over 'theatermarketing', de richting waar ze vervolgens ook beroepsmatig actief zal gaan worden. De laatste jaren dus in Den Haag. "Ik had het daar goed naar m'n zin en tegelijkertijd werd het tijd voor een nieuwe uitdaging.

Jan Bartels
'Moet jij niet 's een theater gaan leiden?' vroeg een vriend van me enige tijd geleden. Ik ben toen met een aantal theaterdirecteuren, waaronder Jan Bartels, een kopje koffie gaan drinken en kwam tot de conclusie dat ik dat wel wilde. En waarom Delft? Qua programmering staat de top van het theater hier: grote cabaretiers en de grote toneel- en dansgezelschappen, zoals het Noord Nederlands Toneel, Scapino, Nationale Ballet; echt een uitdagende, hoogstaande programmering. En dat is echt niet in elk theater…".

Creating History
"Maar ook Science Battles, debat-programma's, kindercolleges, 'Professoren in de arena', 'Food Lab' activiteiten samen met onder meer I Change en de TU; dat soort programma's, dat is echt vernieuwend. Delft lijkt me een nieuwsgierige stad met publiek dat naast de reguliere optredens ook uitgedaagd wil worden. Ook de combinatie met studenten draagt daaraan bij. Ik zie het ook als ik door de stad fiets: al die winkeltjes en cafés, de diversiteit, de inrichting, de historie, je ziet dat de slogan 'Creating History' klopt. Het is een mengsel van innovatie en gezelligheid. Dat gevoel, die ultieme combinatie, die wil ik graag in het theater tot uitdrukking brengen. Van klassiekers als Shakespeare tot culinaire hoogstandjes van het Food Lab; het theater moet een soort kameleon zijn die van kleur verandert en je verrast."

Cultuurplein
"Theater moet je zien, horen, voelen, ruiken; in Theater De Veste zit het publiek bijna bij de artiest op schoot, dat maakt dit theater - ook al door grootte - een intieme plek om te spelen; artiesten ervaren dat ook zo. De capaciteit van de zaal is wat compact, dat is soms wel jammer als het gaat om producties waar zoveel belangstelling voor is dat je 'nee' moet verkopen. Het 'Cultuurplein', met DOK, OPEN, de VAK en Pathé krijgt ook steeds meer vorm; het is een plein waar cultuur samenkomt, waar een kruisbestuiving tussen de profs en de amateurkunst kan plaatsvinden, ook in het theater".
Onderdompelen
"Vanaf het moment dat het publiek binnenkomt in het theater moet ondergedompeld worden, een soort festival-achtige sfeer, het 'nieuwe uitgaan'. Dat kan door datgene wat Jan Bartels heeft neergezet verder uit te bouwen; maar eerst ga ik 'landen', hoe gaat het hier, welke plannen liggen er. Met respect voor wat er al is - en dat is heel bijzonder en goed - kijken waar en hoe nieuwe initiatieven kunnen worden ontwikkeld. Innovatief aanbod, mensen onderdompelen, samenwerken - zeker met de TU en Techbedrijven - dromen verwezenlijken, theater van de toekomst, dat zijn wel stippen op de horizon".

Humuslaag
"Theater is een kwetsbaar product, zeker als het gaat om de financiën; gelukkig is Theater de Veste gezond. Met het beschikbare budget moet je zowel voorzichtig als met lef omgaan; Jan Bartels heeft dat gedaan: niet alleen cabaret en muziek, maar ook toneel en dans; dat getuigt van een goede manier van lef en cultureel ondernemerschap. De foyer heeft een redelijk permanent podium, wellicht een mooie plek om het 'theater van de toekomst' vorm te geven. Interactie met het publiek, licht, geluid, eten, drinken, feest en dans, zoals bijvoorbeeld bij de theater-colleges, meer dus dan alleen een voorstelling. Om dit soort redenen heb ik bewust voor Delft gekozen, er ligt een stevige humuslaag waarop ik met liefde ga verder bouwen."

Interactie
"Mensen zitten tegenwoordig te weinig 'live' te kijken, heel veel gebeurt op en door een schermpje. In het theater zie, ruik, voel je de voorstelling en is er vaak interactie tussen het podium en de zaal, daar hou ik van!".