Aanvoerder Joey Emmerink leidt een nieuwe aanval voor DHC in
Aanvoerder Joey Emmerink leidt een nieuwe aanval voor DHC in Foto:

Het Elftal van Joey Emmerink

DELFT - Een nieuwe rubriek. In de zomerstop bevragen we voetballers op een andere manier. Laten ze het achterste van hun tong zien? Misschien, misschien niet. U leert ze in ieder geval op een andere manier kennen.
Deel 2: Het Elftal van Joey Emmerink (25), speler van eersteklasser DHC. Positie: centrale verdediger.

Door Ruud Stift

Joey, die opgroeide in de Pijperring, begon zijn voetballoopbaan bij Delfia. Op 7-jarige leeftijd werd hij door Sparta gescout. "Ik heb er dertien jaar mogen spelen, een prachtige tijd. Pas in het laatste halfjaar belandde ik op de bank. Ze hadden in de winterstop veel nieuwe, wat oudere spelers gehaald en dat resulteerde in bankminuten voor de jongere lichting. Omdat ik wilde spelen verkaste ik naar DHC." Leuke bijkomstigheid: ook zijn vader en opa speelden in het verleden voor de groenzwarten. Joey heeft twee 'caps' achter zijn naam. Bij het Nederlands Elftal onder 15 jaar kwam hij in december 2008 in actie tegen de jeugd van Slowakije, resultaten: thuis 1-1 en uit 0-1 winst.

Hoe ziet jouw ideale Nederlands Elftal eruit?
"Ik zou spelen in een 3-4-3 opstelling met Van der Sar op doel. In de verdediging zou ik kiezen voor Stam, F. de Boer en Rijkaard. Mijn middenveld bestaat uit Van der Vaart, Sneijder, Davids en Van Bommel. Voorin de toppers Robben, Bergkamp en Kluivert."

Gaan jullie volgend jaar voor de top drie?
"Dat zou er in moeten zitten, want het overgrote deel van het 'basisteam' blijft aan boord. De 4e stek van vorig seizoen leverde een nacompetitieplek op. Helaas bleek het meer ervaren Watergraafsmeer te sterk. Tegen de top drie haalden we weinig tot geen resultaten, dat moet dit seizoen beter. Er zit nog veel rek in, want de gemiddelde leeftijd ligt rond de 22 jaar."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben baliemedewerker bij een technische groothandel."

Is het salaris van De Ligt in jouw ogen ook niet iets te gortig?
"Tsja, het is de vraag in hoeverre hij daar zelf de hand in had. Ik denk dat die bedragen te danken zijn aan de 'kunde' van zijn zaakwaarnemer. Het lijkt me geen geldwolf."

Naar welk muziek gaat je voorkeur uit?
"Ik luister het liefst naar Nederlandstalige nummers, via RadioNL. Volkszangers als André Hazes, Django Wagner en John West. Ik ga ook geregeld met vrienden naar feestjes/concerten met een mix aan Nederlandse artiesten. Lekker meelallen en een feestje bouwen."

Je stottert een beetje. Is dat onhandig tijdens het voetballen?
"Nee hoor. Ik heb er al mijn hele leven last van. Juist als ik voetbal of zing ben ik meer ontspannen en merk je er bijna niets van. Er wordt van mij verwacht dat ik coach in het veld en dat gaat gewoon goed."

Wat is je slechtste eigenschap?
"Ik ben een sociaal type, soms iets te afwachtend. Ik zou wat meer voor mezelf op moeten komen. Op de werkvloer, maar ook in het veld zou het wel iets brutaler mogen."

Favoriete club in binnen- en buitenland?
"In Nederland AJAX en in het buitenland Barcelona. We gingen vroeger vaak naar Spanje op vakantie. Toen heb ik weleens een wedstrijd van Barce, toen nog met Rivaldo en Kluivert, gezien. Als jong ventje uniek om mee te maken."

Ga je nog trouwen of hoe zit dat?
"Mijn vriendin Naomi zou dat wel graag willen, maar ik heb geen haast. Dat komt nog wel."

Welke club uit de Premier League zou je graag zien spelen?
"Als favoriet Liverpool, het stadion en de sfeer en als goede tweede Manchester United, door het fantastische Old Trafford."

Waren er andere clubs geïnteresseerd om je in te lijven?
"Ja, twee. Een hoofdklasser en een club uit onze competitie. De laatste? Laat ik het zo zeggen, het was een club uit de buurt, dus dan kun je het waarschijnlijk zelf invullen."

Joey vertrekt volgende week voor een vakantie naar Italië. Daar gaat hij voor het 5e jaar achtereen met vrienden en familie naar dezelfde camping, met de eigen -inmiddels iets grotere- caravan. Voor het eerst met dochterlief Amy van 9 maanden. Nee, hij doet niet aan een bucket list. Joey is iemand die geen al te gekke dingen doet. Gezondheid en geluk voor zijn jonge gezin staat voorop. Volgend jaar doet hij met DHC weer een gooi naar een plek in de hoofdklasse.